Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма правен и финансов анализ, не са проучени и рисковете за операта!

Никога не сме разглеждали възможността да влизаме в тройни, четворни и петорни схеми! В инициативния комитет винаги сме си представяли, че общината ще осигури свой терен - частна общинска собственост, който ние да проучим, планираме и проектираме и вече да започнем да финансираме това строителство. 
Това заяви пред Радио Пловдив икономистът Георги Стоев от инициативният комитет за изграждане на пловдивска опера.
Той отбеляза, че ако общината успее и се договори по някакъв начин теренът в панаира, предназначен за изграждането на опера, да стане нейна собственост, няма техническа пречка това да се приеме за основа, на която да се разгърне проектът за операта. 
Как обаче общината може да договори това, Георги Стоев не се ангажира да прогнозира. Той посочи, че няма никаква информация за правното състояние на панаира като търговско дружество нито има правна идея как точно ще се обособи този имот за операта.
Община Пловдив заслужава най - много критика за това, че предложението за изграждане на опера в панаира не е било проучвано, не е било обсъждано, не е правен никакъв правен и финансов анализ преди да се предложи на общинските съветници. Нещо, което не ми се струва, че е разумна практика, коментира Георги Стоев. Той допълни, че лично е научил за предложението в петък вечер и в понеделник сутрин е трябвало да се явя и да го коментира.
Юридически, за да се върви в тази посока, този терен трябва да се извади от активите на акционерното дружество. И то да се извади така, че да няма никакви правни тежести, коментира икономистът.
Стоев заяви, че дори не е имал възможност да провери каква е нетната стойност на активите на панаира, за да каже на един квадратен метър колко лева се падат. 

Обвързването на двете теми - акционерното участие на община Пловдив в панаира с изграждането на сграда на опера за мен лично е изненада, посочи Стоев. Той е категоричен, че двете теми трябва да се разделят.
Икономистът препоръча на общинските съветници да се създаде работна група от юристи-финансисти, които да начертаят пътя на сложната и дълга процедура, за да се види нейния край - кога ще се случи това нещо, как ще изглежда резултатът и какви са рисковете от гледна точка на доверие и други непредвидими фактори. 

Снимка
Не трябва да зачеркваме идеята за публично-частно партньорство при изграждането на пловдивска опера, посочи Стоев. 
По думите му, има доста случаи на публично-частни инициативи, които работят добре. Пример за това е Тракия икономическа зона.
Публично-частното партньорство е единственият работещ механизъм сградата на пловдивската опера да се създаде и да се управлява успешно, смята Георги Стоев. По думите му, паричните потоци трябва да се управляват така, че операта да не е зависима от общината и държавата.
Не съм виждал предложение или становище до финансовото министерство за изграждането на дом за пловдивската опера. Възможно е такова да съществува, но аз не съм запознат с него, каза Стоев.
Той е категоричен, че не бива министерството на културата да е собственик на активите на пловдивска опера. Това е двоен риск, тъй като от една страна операта ще е зависима като продукция от това министерство, а от друга зависимостта към ведомството ще е като към стопанин. 
Според Георги Стоев, положителното в ситуацията е, че все пак местните власти, кметът Тотев са взели  присърце темата за операта. Оттук-нататък каквото и да стане със сделката, няма да има заден ход. Защото кметът обеща на пловдивчани опера и ще трябва да търси такъв парцел, заяви Георги Стоев и препоръча на Тотев да търси няколко резервни парцела.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55