Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат в разследването на нападението в Дортмунд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването на нападението над германския футболен отбор „Борусия“ Дортмунд претърпя неочакван обрат. Задържаният вчера 26-годишен иракчанин остава в ареста, но по друго обвинение – провеждане на обучения на джихадисти, организирани от Ислямска държава.

Първоначално прокуратурата смяташе, че иракчанинът от Вупертал е поставил трите взривни устройства на пътя на клубния автобус на „Борусия“ Дортмунд, ранили защитника Марк Бартра и един полицай от конвоя на автобуса. В хода на разследването обаче се оказва, че Абдул Бесет А. няма нищо общо с нападението. Експертът по тероризъм Елмар Тевесен обяснява: Към момента разследващите причисляват задържания към Ислямска държава. Попаднали са на него в хода на разследването на нападението в Дортмунд, но за сега няма доказателства, че иракчанинът има връзка с взривовете, смята експертът.

По данни на прокуратурата, Абдул Бесет А. се е присъединил към ИД в края на 2014 г. Година по-късно се прехвърля от Ирак в Турция и се установява в Германия в началото на миналата година, от където е продължил да поддържа контакт с терористичната организация.

Съмнения, че атаката в Дортмунд е дело на ИД, се появиха още във вечерта на нападението. Експертът по тероризъм Малте Рошински обяснява, защо: Атаката определено има ислямистски почерк, но тази версия е слаба. Писмото, с което се поема отговорност, само по себе си е форма, която ИД не използва. Освен това то съдържа политическите искания за оттеглянето на разузнавателните самолети „Торнадо“ от Сирия и затварянето на военновъздушната база Рамщайн. А конкретни политически искания не са характерни за джихадистите. Те имат глобални искания, смята Малте Рошински.

По-рано днес отпаднаха обвиненията и от втория заподозрян за нападението, 28-годишен германец. Така мотивите и извършителите на атаката остават неизвестни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!