Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ настояват за по-строги санкции срещу Северна Корея

Русия е категорично против използването на сила

След поредния ракетен тест на Северна Корея американският държавен секретар Рекс Тилърсън настоя за нови, по-строги санкции срещу режима в Пхенян. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН той заяви, че опасността от ядрено нападение на Северна Корея над южната й съседка или Япония е напълно реална.

С Китай проведохме много продуктивни разговори по този въпрос и очакваме с нетърпение, Пекин да предприеме допълнителни действия, заяви Тилърсън в Ню Йорк. Съединените щати разчитат на подкрепата на Китай за налагането на икономически санкции, които да принудят Северна Корея да се откаже от ядрената си програма.

Според южнокорейския първи дипломат Юн Бюнг-се целта на Съвета за сигурност не е да се постави Северна Корея на колене, а да я върне на масата за преговори. Въпреки това дипломатът назова възможни конкретни наказателни мерки: За да променим поведението на Пхенян бихме могли да предприемем по-строги санкции. Например да спрем доставките на суров петрол за Северна Корея, напълно да съкратим приходите на Северна Корея в твърдата валута, например чрез спиране на целия внос на въглища.

Генадий Гатилов, заместник-министър на външните работи на Русия настоя, всички въвлечени в конфликта страни да проявят хладнокръвие, за да не се допусне ескалация на напрежението. Използването на военна сила е абсолютно неприемливо, тъй като ще доведе до катастрофални последици за Корейския полуостров и цяла североизточна Азия. Трябва да прибегнем до дипломатически средства, за да смекчим сегашното напрежение, настоя Гатилов.

Не се обсъжда участие на НАТО за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, опроверга генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг спекулации в някои западни медии. А на фона на растящото напрежение около Северна Корея Франция е изпратила десантен кораб в японска военна база за участие във военно учение съвместно с Япония, САЩ и Великобритания. То е планирано преди последното ракетно изпитание на Северна Корея, извършено въпреки натиска на световната общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!