Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Божков в галерия "Червеното пони"

Нещата, които ще покажа в „Червеното пони” са направени върху платно, ще има няколко неща, които са литография и рисунка – смесена техника, но в общи линии преобладаващото ще е върху платно. „Вълшебният стрелец” на Вебер е едно от най-прекрасните произведения на Бог. 

Това каза в интервю за Радио Пловдив художникът Стефан Божков, който открива   в петък вечер на 12 май своя самостоятелна изложба в галерия "Червеното пони" в Стария град.  Художникът подчерта, че предпочита да не говори за сюжетите и техниките в творбите си, защото за него са важни впечатленията. 

 По моему човек не може да избяга от себе си,  той е това, което е.  и ако се опита да се направи на друг, то е доста фалшиво. Това винаги си личи в нещата, които прави. И затова трябва да си максимално искрен и да кажеш да, това съм аз. И всъщност ние трябва максимално да правим най-важното нещо – да създаваме едни добри неща, да раздаваме любов и на практика да се опитаме да живеем максимално добре, независимо от това, което ни заобикаля.  Художникът си е сам сценарист, сам си е режисьор, сам си е актьор, сам си е продуцент, сам си е абсолютно всичко и всичко трябва да излезе от него, за да създаде продукта, да го покаже, да се опита някой да го купи.

"Да си художник  днес в България е страшно нещо . Отношението към културата е нулево. То е страшно по-скоро, защото няма отношение към културата. Ние сме свели културата до минимум и това благодарение на един явно прекрасно измислен отвратителен проект, най-успешният проект за България, да се унищожи култура и образование. Това е нещо страшно. 

Между творбите му се интерпретации на Малката кибритопродавачка... като шивачка" - визия на една съвременна жена, една приятелка, докато в "Спящата Диана" е богинята на лова.  А  "Вълшебния стрелрец от Вебер", по които има четири творби,  определя като   едно от най-прекрасните произведения на Бог.

Кодова за изложбата е картината „Кръгла маса за моите  приятели” : Тази работа е посветена на моите приятели Кольо Карамфилов и Рангел Вълчанов. Отдавна бях решил да я направя,  „Кръгла маса за моите  приятели” се казва, защото така или иначе ще започнат да сядат моите приятели, както и аз ще седна на тази маса... 

Цялото интервю със Стефан Божков е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31