Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жизненият стандарт ще определи успеха на правителството

Без съмнение много добра кандидатура - така журналистът и политически анализатор Петко Георгиев определи номинирането на Мария Габриел за български еврокомисар

Той припомни, че Мария Габриел е направила много добро впечатление и е оставила силна следа в Европейския парламент. Според Георгиев, това е един избор, който в Европейския парламент и в Европейската комисия няма да е никак труден за поддържане. 

Позовавайки се на профила, който Мария Габриел има в Европарламента, Георгиев определи като невероятно евентуално повторение на сценария с изслушването на Румяна Желева в Брюксел през 2010-та година. 

Петко Георгиев нарече добър и важен ресор дигитализацията, която ще е евентуалният ресор на новия български еврокомисар.

Дигитализацията е един от приоритетите на Европейската комисия, така че ако българският еврокомисар отговаря за дигитализацията, това ще е много висока оценка за неговите качества, коментира Георгиев. И припомни, че дигитализацията на икономиката е един от приоритетите на Комисията Юнкер, а неизбежно и на световната икономика. 

Той посочи, че българският интерес е да имаме най - добрият човек за най - добрата позиция. 

В никакъв случай българският комисар, независимо от това какъв му е ресорът, не е представител на България в Европейската комисия. Той е на равна нога с всички еврокомисари. Затова нашият интерес е да имаме силен човек, който да се представя добре на отговорна позиция. 

Предишните ни еврокомисари оставиха добра следа в Брюксел, отчете журналистът. Той припомни, че това са били убедителни и силни фигури, които са били оценени високо от европейските институции. 

На следващия български комисар не му остава нищо повече, отколкото да се сравнява с много високо поставените изисквания и критерии и да се развива над тях, отбеляза Петко Георгиев. 

Според него, при изслушването на Мария Гарбиел в Европарламента няма да е тежък проблем съставът на сегашното българско правителство, формирано от ГЕРБ и Обединените патриоти. 

Поне засега и слава Богу, формированията, които в България определяме като националстически, не са влезли в т. нар. черен списък на европейските политически партии. Не че има такъв списък има, но те не са първите, за които биха се сетили в Европа, когато говорят за крайна десница и за националисти, подчерта Георгиев.

Журналистът определи като единствената рационална комбинацията ГЕРБ - Обединени патриоти след парламентарните избори. 

Да си патриот в никакъв случай не означава да си евроскептик, особено пък в България, категоричен е Петко Герогиев. Той отбеляза като хубав пример Ангел Джамбазки и обясни, че евроинтеграцията не е нещо, което противоречи на нашите национални приоритети. Напротив, това е най - силният инструмент за тяхното утвърждаване.

Просветеният патриотизъм е изцяло на страната на задълбочаването на евроинтеграцията, особено в ключови сфери като сигурността, сътрудничество по борбата с нелегалния трафик на хора и ускоряване на интеграцията в ключови икономически сфери, заяви Петко Георгиев.

Според него на председателството на България на ЕС през 2018 година се отделя прекалено голямо внимание. И обясни, че това председателство е по-скоро чест или задължение да се организират част от събитията, част от програма на Европейския съюз, но не и да се вземат важните решения. 

Петко Георгиев не се ангажира с прогноза дали сегашното правителство ще издържи пълния си четиригодишен мандат. По думите му, в съвременния свят четири години са страшно дълъг период. При съвременната глобална динамика да се правят дългосрочни планове и да се твърди, че в рамките на четири години това ще бъде стабилен мандат, е рисково.

Снимка

Успехът, според Георгиев, ще зависи доколко управляващите се справят с вътрешни, икономически проблеми - най - вече с нарастването на жизнения стандарт. Това е в крайна сметка това, което определя успеха или неуспеха на едно правителство, посочи журналистът.

Коментирайки скандала ЦУМ-гейт, Георгиев отбеляза, че има неща, които не могат да бъдат направени само с добра политическа воля. Според него, в България има грешки, които не могат да бъдат поправени без Велико народно събрание. 

Т. нар. паралелна държава може да бъде преборена с Успехът, според Георгиев, ще зависи доколко управляващите се справят с вътрешни, икономически проблеми - най - вече с нарастването на жизнения стандарт. Това е в крайна сметка това, което определя успеха или неуспеха на едно правителство, посочи журналистът..

Цялото интервю с Петко Георгиев можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18