Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен "Уиски - Фест" се открива в Пловдив

Днес и утре в Пловдив ще се проведе първият „Уиски – Фест – ПловЕдив“.  

Стотици марки уискита от Шотландия, Ирландия, САЩ, и дори Тайван и Япония, ще гостуват на желаещите да ги дегустират пловдивчани.  Събитието „Уисти –Фест“ е с вече  петгодишна традиция  в България, но за първи път негов център тази година е Пловдив. 

Организаторите избраха  града за  пролетна столица на фестивала, който старитра на 12-ти май в 17 часа в хотел „Империал“ като и двата дни дегустациите ще са до полунощ.  

Различно, многообразно, с уникална индивидуалност, и все пак – това е онази  луксозна за нас и традиционна за тях напитка, която  е вдъхновила много бляскави етапи от човешкото културно развитие.  

Именно – културно, защото, оттук-нататък започват само добрите новини – ако досега сте изпитвали тежка фрустрация от естественото усещане на удоволствие,  употребявайки тази кехлибарена течност, ако сте страдали със скрити вопли  от лицемерни еснафски подмятания заради необяснимото ви влечение към възвишеното – занапред, свалете тежките окови на самообвиненията.  Това, което сте изпитвали, не е от медицински характер, а чиста форма на изтъчена култура.  И това го казват  в прав текст доказани професионалисти с опит в научните сфери. Ралица Скорчева – Славова, председател на авторитетната международна  група „Спиритс“ – България, това е асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни напитки.

Няма грешка, традиционната за англосаконския  свят, наброяващ над 300 милиона  души по света напитка,  отдавна е станала символ на лукс, стил, стандарт и изтънченост, уверяват организаторите на феста. Нищо общо с безогледното пиянство и злобното,  снобско хейтърство.

Разновидностите на уискито по света вече наистина са неизброими. Въпреки  всичко, като  основни родоначалници на това питие могат да се похвалят главно четири  нации, или народи,  еднакви в различията си,  произлезли от  един мъглив остров,  с общ език,  но с вече  разнообразни културни  протуберанси.  Сещате се – Шотландци, ирландци, Американци, към които се вписват и канадците, също  защитили свой запазен стил в марковото уиски.

След толкова славословие на  това, което занапред ще наричаме  култура, а не нещо друго, оскърбително, редно е да подходим обективно и от другата гледна точка.  Едва ли всички обществени слоеве посрещат с такъв позитивизъм тази  лъчезарна реклама на, макар и,  умереното  пиене на високоалкохолни напитки.  

Какво ще стане, попитахме организаторите, ако , току-виж  на феста ви затрупат  с обществено порицание и масови  протести, живи вериги и яростно възмущение,  няколко пациентски организации, примерно, съвсем произволно казано, сдружения на майки срещу това и онова,  новата лига на видни общественици, известна като „Бащи срещу алкохола“, и други подобни ?  

Занапред да знаете, че всъщност, всичко досега е било въпрос на култура. И все пак, имайте едно наум, като се впускате в това  ново културно поприще!  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлос Насар е олимпийски шампион!

Карлос Насар спечели мечтания златен медал в категория до 89 килограма във вдигането на тежести! Българинът стана олимпийски шампион с двубой от 404 килограма!    След първото движение - изхвърлянето, Карлос Насар поведе със 180 килограма, колкото изхвърли и колумбиецът Йейсон Лопес, но от втория опит.   Първата заявка на българина в движението..

обновено на 09.08.24 в 19:16

Боряна Калейн с историческо сребро за България

С четири отлични съчетания на обръч, топка, бухалки и лента Боряна Калейн си заслужи медала от Олимпийските игри в Париж. Това е едва втори медал за България от индивидуалната художествена гимнастика. Предишното отличие датираше от далечната 1988 година, когато Адриана Дунавска завоюва среброто в Сеул. Единствената по-добра гимнастичка от Калейн днес..

публикувано на 09.08.24 в 18:51

Локомотив Пловдив подписа договор с Марсилио Силва

ПФК Локомотив Пловдив подписа договор с Марсилио Силва. Крилото е петото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за три години. Марсилио Силва е роден на 6 януари 2000 г. в Бразилия. Юноша е на Ауто Еспорте. Състезавал се е за отборите на Санхоанензе, Патриотас, Патросинензе. За последно е бил част от състава на Маморе. ПФК..

публикувано на 09.08.24 в 14:18

Ботев с аванс срещу Жрински

Ботев Пловдив надви Жрински Мостар с 2:1 на стадион "Христо Ботев" под тепетата в първи мач от третия квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Двубоят започна с добър изстрел на Самуел Акере в 10-та минута, който беше отразен от стража на босненци Марко Марич. Последва голям пропуск за гостите, след като Марио Чуже се измъкна, но бе спрян..

публикувано на 08.08.24 в 23:43

Семен Новиков е олимпийски шампион в Париж!

България има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Златният медал в борбата спечели Семен Новиков, който на финала надви иранският борец Алиреза Мохмадипиани, който е световен вицешампион в категория до 82 кг. Семен Новиков започна по-активно и иранецът бе предупреден, а българинът получи точка. След партера Новиков взе още две точки, за да..

публикувано на 08.08.24 в 21:35