Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското здравеопазване го очакват седмици хаос след кибератаката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти по информационни технологии предричат, че британското здравеопазване го очакват седмици на хаос след кибератаката, довела до затварянето на цели отделения в болници, връщане на пациенти и отлагане на лечения в цялата страна. Най-малко 30 здравни органиции в Англия и Шотландия бяха поразени от хакерската атака, докато много други изключиха сървърите си като предпазна мярка да избягнат заразяване. 
Директорът на Националния център по киберсигурност Кийран Мартин призова обществеността да намали рисковете от атаки като инсталира съответните защитни механизми и програми и най-важното, да осигури съхраняване на данните на други носители. Няма да се превърнем в заложници, ако съхраняваме данните и на друго място, изтъкна Мартин пред Скай Нюз. 
Премиерът Тереза Мей заяви, че нейното правителство няма информация да са били изложени на риск данни на пациентите:
Атаката не е насочена срещу здравната ни система, а е международна. Засегнати са много държави и организации. Националният център по киберсигурност работи в тясно сътрудничество със здравната каса, за да помогне на засегнатите организации и да защити данните на пациентите. Засега нямаме информация, че са откраднати пациентски данни. 
В Испания пострадаха телекомуникационният гигант "Телефоника" и енергийната компания "Ибердрола". Компютрите на засегнатите организации бяха блокирани от скрийншот с уведомление, че данните са криптирани и могат да бъдат възстановени само срещу откуп във виртуалната валута биткойн.
Такива вируси се появиха и в Съединените щати, Русия, Китай и редица други страни. Според експерти по киберсигурност, цитирани от Би Би Си, атаките са координирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европол: Безпрецедентната вълна от кибератаки изисква сериозно международно разследване

Вълната от кибератаки по света през последното денонощие е на безпрецедентно ниво, предупреди европейската полицейска служба Европол, подчертавайки че атаките изискват сериозно международно разследване. Службата работи с правителства и компании,..

обновено на 13.05.17 в 16:06