Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стъпка по "Новия път на коприната"

Си Дзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай направи нова стъпка към реализиране на мащабния проект "Нов път на коприната". Страната обеща да инвестира милиарди долари за да създаде търговски връзки между Азия, Африка и Европа.

Китайският президент Си Цзинпин и лидерите на още 29 държави потвърдиха ангажимента си за изграждане на отворена икономика и гарантирането на свободна търговия на форума  "Един пояс - един път".

Двата основни приоритета са Морският път, който ще свърже южните китайски провинции с Африка и Средиземноморието. Икономическият пояс ще се състои от серия транспортни и логистични коридори, които могат да минат и през България.

Инициативата е най-мащабният инфраструктурен проект в човешката история. Според агенция „Фич“ инвестиции за над 1 трилион долара са планирани към момента. Ако китайските планове се осъществят, новият „Път на коприната“ ще свърже около 65% от човешкото население и ще обслужва над една четвърт от всички стоки и услуги по света.

Основната цел на Китай е да се засили търговията и стимулира икономическия ръст в участващите страни. Пекин също търси излаз на нови пазари и постепенно ориентиране на своя излишен индустриален капацитет. От особено значение е изграждането на нов образ на Китай като динамичен, отговорен и сигурен глобален партньор. Китайският президент Си Дзин Пин се стреми да се представи като защитник на глобализацията, в противовес на неясната американска външна политика. В този смисъл беше и изказването му на Форума, в което той се съсредоточи върху конкретните измерения на изминалите два дни:

Китай подписа доста споразумения и договори относно „Пътя и Пояса“ с различни държави и международни организации. Тези споразумения и стратегически планове за макроикономическо развитие включват инвестиции в търговията, базовата инфраструктура, индустрията, финансите, културата и други. Това са важните резултати от срещата.

Въпреки стратегическото значение на срещата, България не е представена на най-високо ниво. Остава неясно и какви са нашите приоритетни проекти, за които може да се търси подкрепа. Страни като Полша, Унгария, Сърбия, Гърция и Чехия са активно ангажирани с инициативата и техните премиери участваха на Форума в Пекин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!