Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия върви към предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия върви към предсрочни парламентарни избори през есента, след като двете партии в управляващата широка коалиция от месеци не могат да изгладят различията помежду си.

Алпийската република традиционно се управлява от коалиция между двете най-големи партии – социалдемократите на канцлера Кристиян Керн и консервативната Народна партия. Именно оставката на нейния председател и вицеканцлер в кабинета Райнхолд Митерленер отвори кутията на Пандора. В партията вчера го замести 30-годишният външен министър Себастиян Курц, който обаче отказа поста вицеканцлер и се обяви за предсрочни избори. Преди днешната решаваща среща с канцлера Кристиян Керн новият председател на Народната партия Курц заяви: Първо, трябва да решим в рамките на коалицията дали отиваме на предсрочни избори. От това ще зависят моите следващи действия.

Според социолозите новото лице на Народната партия е с най-големи шансове да спечели предсрочните избори. С Курц като председател консерваторите отнемат вятъра от платната на крайнодясната Партия на свободата, която миналата седмица все още водеше в допитванията. Разпадът на широката коалиция обаче със сигурност ще превърне партията на покойния Йорг Хайдер в незаобиколим фактор при съставянето на следващото правителство. 

Хайдер веднъж вече беше част от кабинета във Виена, което донесе на Австрия сериозни негативи в международен план, припомня реномираният австрийски политолог проф. Петер Филцмайер в интервю за "Хоризонт". 

Много вероятно е участието на Партията на свободата в следващото правителство. Тя със сигурност няма да номинира външния министър, но нека си спомним международните санкции от 2000 година, когато Партията на свободата беше в управлението. Повторен сценарий би навредил на имиджа на Австрия, смята политологът проф. Петер Филцмайер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!