Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел заплаши Лондон заради ограничаването на свободното движение на хора след Брекзит

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Не на всяка цена – така германският канцлер Ангела Меркел реагира на оповестената днес предизборна програма на британските консерватори, която включва строги мерки срещу миграцията, в т.ч. и ограничаване броя на гражданите от ЕС, които живеят и работят на острова.

ЕС трябва също да си помисли за ограничения, които да наложи на британските граждани, настоя Меркел. И се аргументира: Ако британското правителство се откаже от свободното движение на хора, то това ще има своята цена в отношенията ни с Великобритания. Не го казвам с лошо чувство, но не може от една страна да се ползваш от привилегии, а от друга – да налагаш лимит от 100 или 200 хиляди граждани на ЕС, които да живеят и работят на острова.

Според канцлера Меркел сериозен проблем след излизането на Великобритания от Евросъюза ще бъде и променената конкурентна среда. Такива опасения има и претендентът за поста й след парламентарните избори през септември, социалдемократът Мартин Шулц. Според него Лондон от сега дава заявка, че след Брекзит ще привлича инвеститори с ниски данъци за сметка на социалните придобивки за работещите. 27-те трябва да реагираме, настоя Шулц пред германски медии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!