Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между нас и децата ни има вакуум

Какви обществени дефицити разкри появата на дебютната книга на 24-годишния автор Стан и какво се крие зад  посланието  „Нищо от това, което познаваш днес, няма да е твоята действителност утре. Ти си на ход!“  За грешките, за самотата, фалшивите приятели, провалите, лидерството и цената, която плащаме, когато красноречиво си затваряме очите пред  обществените дефицити – събеседник – Нина Дерменджиева – директор маркетинг  на  издателство „Егмонт“.

 Нина Дерменджиева: Аз мисля, че ние не търсим провокация с издаването на точно тази книга.  Всъщност, даже начинът, по който задавате този въпрос или начинът, по който ние, възрастните, виждаме появата на тези хора в нашия познат, реален, а не виртуален свят показва или доказва този вакуум, който съществува може би между нас и децата ни, между нас и това, което специалистите наричат поколението „зет”, т. е. потребителите на това, което се случва в социалните мрежи,  в Ютюб, Фейсбук или Инстаграм и издаването на книга със съдържание, което по някакъв начин се ражда или тръгва от тези социални мрежи, просто прехвърля авторите на това съдържание от неизвестния нам виртуален свят в познатото ни, в една класическа медия, каквато е книгата, в едни книжарници.

Знаете, темата за разликите между поколенията е толкова вечна тема и тя ще продължи след нас. Това, което се случва в обществото, това което предизвиква бурното развитие на технологиите през последните години просто засилва скоростта, с която се определят тези процеси, т. е. разликите между поколенията се случва с много по-голяма скорост. И ако преди са били нужни 20 – 30 г., за да заговорим за разлика между поколения, този период сега е много по-кратък – едни `10 – 15 г. са достатъчни, за да се оформят едни нови характеристики на ново поколение. От гледна точка на съдържанието на романа има много неща, които остават невидими за нас, възрастните, децата ни са конфронтирани с тях. Това отново е едно доказателство затова, колко малко знаем какво правят децата ни, с кого общуват, къде общуват. Сега, когато  са в стаята си,  те в никакъв случай не са сами, около тях има толкова много други хора, толкова много техни връстници и приятели, но и много непознати хора, за които ние дори не подозираме, че съществуват  и общуването с тях допълва вероятно някакви нужди, които те не могат да получат от близките си.

Ние по някакъв начин виждаме, че чрез общуването в социалните мрежи децата ни и младите хора наистина стигат и до съдържание, което не е филтрирано, то не минава през цензура, не в най-буквалния смисъл, то не минава през граматични правила, всъщност грамотността продължава да зависи от това как възпитаваме децата си, първо, разбира се, в семействата и след това и в учебните заведения. Но те са конфронтирани с много повече информация от нас. Ние самите имам чувството, че не осъзнаваме как можем да им помогнем да се справят с тази информация, как можем да им помогнем да я отсяват.

Като водещ издател за детска и юношеска литература в България, ние го виждаме всеки ден. Тази мантра, която всички повтарят, че, те, децата ни не четат, погледнато през нашата призма на издател, въобще не е така. Те наистина четат много, въпросът е какво и въпросът е дали ние успяваме да видим кои са нещата, които ги вълнуват, за да им предложим четива, които биха им харесали. И ние в никакъв случай не бихме могли да обобщаваме, защото те са толкова различни, колкото сме различни и ние и ролята ни е просто да подсказваме, да предлагаме и да намерим това, което би им харесало.

Ако приемем, че ние, в нашия свят на възрастните научихме за Емил Конрад отново с издаването на неговата книга през 2015 г. , ето, две години по-късно бих казала, че не сме си взели урок, т. е. децата ни продължават да общуват някъде онлайн и да получават някакво съдържание, които ние можем да се надяваме да е приемливо, подходящо, безопасно за тях. В същото време ние продължаваме да живеем в нашия свят и да не знаем какво правят те, появява се една нова книга и ние чуваме за още един човек, но те не са само двама – те са много. И аз бих казала, че е важно да възпитаваме децата си и да знаем какво правят, да разговаряме с тях, те са в домовете ни, ние просто трябва да отворим вратата на детската стая.

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18