Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факт е, че Народното събрание работи по 23 минути

Мисля, че този път правото е на страната на БСП и на нейните представители, които изпълняват опозиционната си функция да притискат представителите на управляващите. 

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Иво Инджов, коментирайки скандала в парламента между управляващи и опозиция и поисканата от БСП оставка на председателя на НС Димитър Главчев.

Инджов подчерта, че има натрупване на обстоятелства и факти, които показват, че парламентът не си върши работата и трябва да бъде потърсена отговорност от неговия председател

Като заяви, че тази оставка едва ли ще мине, политологът посочи, че тя в никакъв случай не би решила проблема, но би била един знак, един сигнал за политическа воля това да се промени.

Проблемът е с качеството на работата на Народното събрание, обясни Иво Инджов. Той каза, че лидерът на БСП Корнелия Нинова обвинява Парламентарната група на ГЕРБ, че те нямат качествени законопроекти, че има ниско качество на парламентарната дейност. Очевидно, че управляващото мнозинство не си върши работата, заяви политологът. Той обаче посочи, че опозицията също е в дълг - тя трябва да бъде значително по - активна.

Факт е, че едно Народно събрание се състои както от управляващи, така и от опозиция. Всички депутати са в дълг към избирателите, защото е смехотворно за толкова малко работно време те да получават такива големи в сравнение със средната работна заплата възнаграждения, като към тях се включват не само основните им депутатски заплати, но и надбавките, които получават за работа в комисии и други суми, които се падат на всеки един депутат за подпомагане на неговата дейност.

Иво Инджов смята, че за да има качествени законопроекти, трябва да има качествени политици. А в това Народно събрание има не малко хора, които за първи път прекрачват прага му. Те са новаци и им липсва политически опит. 

Пада нивото на политиците в Народното събрание, подчерта Инджов и посочи, че в този парламент има прекалено малко юристи в сравнение с други парламентарни гарнитури през годините.

Контролът от страна на опозиционните депутати е да следват стриктно правилника. А това НС още няма приет правилник, каза още Инджов. Според него обаче, се създава впечатление, че председателят Димитър Главчев използва силови методи, за да се чуват повече гласовете на управляващите.

Това НС се превръща в един вид арена, на която се снима някакво реалити шоу, а не се прави истинска, сериозна политика, обяви Инджов. По думите му, страната ни е изправена пред много проблеми - мигрантска криза, поголовна бедност, разтваряне на ножицата между бедни и богати, война по пътищата. Това са въпроси, към които законодателството има пряко отношение, допълни Иво Инджов.

Цялото интервю с политолога можете да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10