Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение ще стане през 2023 г.

| обновено на 02.06.17 в 15:41

Държавници, политици, неправителствени организации, граждани осъдиха решението на президента Доналд Тръмп САЩ да излезе от Парижкото споразумение за климата. 

Георги Стефанов, експерт по климата от WWF, смята, че решението на Тръмп не е изненада, но екипът му не казва цялата истина. "Споразумението ще влезе в сила 2020 година. Според договореностите, ако една страна иска да  го напусне, това може да стане най- рано три години след  влизането му в сила или 2023 година. Тогава Тръмп няма да е президент, може би. Освен това неговите изявления омекнаха в сравнение с предизборната кампания", коментира Стефанов.

Позицията на експерта е, че има достатъчно доказателства и факти, че човешката дейност е причина за глобалната промяна на климата. Политически само две страни плюс Щатите не са се присъединили към Споразумението за климата. Дискусията не е дали, а на каква цена и какво трябва да се прави за в бъдеще. Трябва да се знае как това ще въздейства на нашия живот и на нашите деца, какво ще се промени, каза той.

България и страните от бившия източен блок хем подкрепят договорките, хем оспорват конкретните действия. Затварянето на въглищните централи ще се случи, включително и у нас. Инвестициите, които трябва да се вложат във въгледобивния сектор, нямат голяма възвращаемост в сравнение с инвестициите от възобновяема енергия. Ние трябва да сме готови за тази трансформация, защото слънцето и вятърът водят до постигането на по- евтина енергия, е позицията на Георги Стефанов.

Ако не знаем каква искаме да бъде България през 2050 година, то реално не знаем какво правим в днешния ден.  Чака ни дълга и сериозна работа. България попада в този климатичен пояс, който ще бъде уязвим от гледна точка на измененията на климата – повече бури, пожари, суши, въздействие върху инфраструктурата, което ще води до повече загуби. Трябва да сме адаптирани към промените в климата, защото ако не сме информирани и подготвени цената я плащат обикновените хора, обобщи експертът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29