Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от манипулациите с коли втора употреба се правят в чужбина

Това е забрана за превоз на стоки в Европейския съюз, което е абсолютно неморално и неетично да се изисква. 

Така заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев коментира предложението на министъра на околната среда Нено Димов да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден. Според Доросиев, това са нереални, непостижими неща

В интервю за БНТ министър Нено Димов коментира темата за замърсяването на околната среда от автомобилите като посочи, че мерките трябва да се насочат към продавачите на стари коли.

По този повод Любомир Доросиев подчерта, че в България се насажда мнението, че се продават стари автомобили, което е много погрешно. Правилно е да се каже, че се продават нови автомобили и втора употреба автомобили.

Това са автомобили, които имат регистрация и могат да бъдат и на два месеца, и на една година, и на пет години, и на 10 години, каза Доросиев. Той отбеляза, че Асоциацията на вносителите на автомобили продава предимно автомобили до 10 години с много добри евросертификати и те не замърсяват природата

Трябва да има евростандарти, особено в пунктовете, където се прави преглед на автомобилите по показатели за замърсяване на околната средаМного е важно там да има строг контрол, защото може автомобилът да е на 10 години и въобще да не замърсява околната среда, ако е добре стопанисван и е в заводските норми, категоричен е Любомир Доросиев. 

Той предлага още по места, в общините, да се въведат екосертификати при плащането на пътния данък. В момента, колкото е по - стар автомобилът, толкова му е по - нисък пътният данък. Там нещата трябва да се обърнат спрямо европесйките норми, подчерта Доросиев. По думите му, така ще се увеличат приходите на общините, а също ще се открият и много нови паркоместа в градовете.

Що се отнася до идеята контролът да е още при първата регистрация на автомобила, Доросиев обясни, че в Асоциацията на вносителите на автомобили съществува етичен кодекс, приет от всичките 130 члена на асоциацията, в който се казва, че продавачът на коли е задължен да направи преглед на автомобила през оторизиран сервиз или през доверен сервиз и тогава да го предлага на купувача.

Коментирайки темата за манипулирането на километражите на колите втора употреба, Доросиев посочи, че най - често манипулирането на километражите се случват в чужбина - 90 % от манипулираните километражи се случват в държавите, от които най - много се внасят автомобили втора ръка - Италия и Германия.

Той се надява да има обща европейска система -  сайт, база данни, в която да се събират километрите на всеки един автомобил. Те се снемат както при техническите прегледи, така и при описването от застрахователите.

Според Доросиев, една обща система много ще улесни работата и на търговците на автомобили, които купувайки стоката, ще могат да я проверяват.

Цялото интервю с Любомир Доросиев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55