Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо на морето идват работници от чужбина, а нашите бягат?

| обновено на 09.06.17 в 19:57

Ритникът по българската камериерка от пияния шведски турист отново постави на дневен ред въпроса за това каква дестинация е за чужденците нашата страна. 



Ако не бяха видеокадрите, едва ли някой щеше на узнае за станалото, казва Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на туризма и настоящ изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи. 

По думите му, много са такива случаи с надрусани и пияни до козирката чуждестранни туристи. Нивото на пристигущите да летуват няма как да не се отрази и на цялостния образ на морския ни туризъм. Очевидна е обаче и ролята на държавата, която трябва да осветли  целия „черен“ бизнес в бранша. Проблемът тук е в това, че в този сектор има над 140 организации, които претендират да представляват отрасъла, коментира Бранимир Ботев. 

Освен това, стана ясно, че близо 6 000 чуждестранни работници, преобладаващо с български паспорти и произход, се очаква да заемат опразнените места на персонала през този сезон. Тук отново липсва стратегическо мислене и управленска визия от страна на държавата, защото още преди 4 години беше ясно, че се задава голям кадрови проблем.

Сега се питаме, защо нашите деца, прекрасно подготвени и обучени, отиват да работят в Гърция и Турция? Да, заплащането е фактор, но не единствен. Просто тук те не могат да бъдат ангажирани и 6 месеца, заради краткия сезон, за да могат да се развиват. 

Няма устойчивост на кадрите, обобщи бившият заместник-министър на туризма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28