Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири смолянски села празнуват на Петровден

кула петровден
Снимка: Христела Александрова

Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това са Стойките, Соколовци, Бостина и Полк.Серафимово, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметство Соколовци ще отбележи традиционния си празник на 29 юни. Същия ден от 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. От 17,30 часа ще има народно веселие с оркестър „Родопско настроение”.

Стойките ще посрещне Петровден на  29 юни с тържествена Св. Литургия в храм „Св.Св.Петър и Павел”, която ще започне в 8,30 часа. В 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. Днес от 18.00 часа ще бъде отслужена Вечерня. Храмът  преди време чества 130 години от построяването си и по този повод беше ремонтиран и обновен.

Празникът на село Бостина - Петровден, ще бъде отбелязан на 30 юни и 1 юли. На 30 юни /петък/ ще се отслужи Тържествена света Литургия в църквата „Св.Св. Петър и Павел”. От 12.00 часа ще бъде раздадена благословена трапеза. На 1 юли от 19.00 часа ще бъде открит празника на село Бостина.  От 20.00 часа ще има народно веселие с оркестър „Пампорово”, с ръководител Георги Кисьов. За доброто настроение на празнуващите ще пеят Даниела Димитрова и Димитър Керемедчиев. Ще има и тържествена заря.

Първият национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров“  ще се проведе на 1 и 2 юли  в Полковник Серафимово. Това забележително събитие ще съпътства празника на селото. 

Събитието е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, кметство с. Полковник Серафимово и читалище „Отец Паисий“ в родопското село. „От 17 години имам желание да направим такъв конкурс. Ето че тази година, благодарение на община Смолян и кмета Мелемов, фестивалът ще се реализира”, коментира председателят на читалището в село Полк.Серафимово Съби Кайджиев.

Организаторите - община Смолян, кметствата, читалищата и църковните настоятелства при храмовете канят смолянчани и гостите на града да посетят празниците в селата, посветени на Петровден. 

-




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38