Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарий Стоянов премисля Левски през очите на времето

На 8 юни със знака на Издателска къща "Хермес" излезе книгата "Васил Левски (Дяконът)" от Захарий Стоянов– една непреходна книга за Апостола на свободата. 

Предговорът към новото издание е написан от философа и журналист Тони Николов. Той е озаглавен "Биографът Захарий и неговият Васил Левски" и завършва с надеждата, че книгата ще бъде преоткрита от едно ново читателско поколение, което ще проумее нейната историческа важност.

За прочита на историческата епоха през очите на Захарий Стоянов, за самия него като автор и за Васил Левски разговаряме Тони Николов.

Поканата на издателството да напише предговора е била голямо предизвикателство, признава той:

"Реших да я препрочета и дори си взех първото издание и трябва да ви кажа, че е много вълнуващо, когато човек разгръща тази пожълтяла книга, издадена в Румелия 1873-та – както виждате не в освободеното Княжество, а  в областта под опеката на султана, там където всъщност Захари Стоянов е обикалял и търсил последните живи свидетели и наистина това е книга, която не може да се напише наново.

Аз си дадох сметка, че без нея, както между другото написах и в предговора, имаме два образа, изваяни на Левски – единият, разбира се, е романтичният, невероятната балада от „Епопея на забравените” на Вазов, но всъщност на всички детайли, които знаем от биографията на Апостола ги дължим на Захари Стоянов, който вижда първите му братовчеди, първите му съратници, бай Иван Арабаджията от Царацово – всички тези хора, които са били редом и са му разказвали в първо лице. 

Та по тези дири, когато върви човек и с този невероятен език, който никога не пише думите в една и съща книжовна норма, да кажем, защото не е учил в новото българско училище, а се е учил така сам по себе си и си дадох сметка, че в някакъв смисъл това е ненаписаната автобиография на Захари Стоянов и тя е опит не просто да се напише биография на Левски, то е да се премисли през очите на всяко едно поколение.

Вие казахте, какви са тези препратки към съвременността –  изведнъж бележка под линия сложил големият Захари и казва „Да бе жив сега Апостола за нещо си, внезапно да стане и да види и в Търново, и що ще в неговото Отечество, дето той го мисли за свободно. Тези препратки ги има, тя е написана с една невероятна динамика. 

.... И вие виждате историята така както я пише, както я описва Захари. Тя е много автентична по свидетелствата – един човек сам, който тръгва, с някакви хартийки, с печати, със страшни печати, с тези клетви и с тази прокламация, писана от Ангел Кънчев, вероятно в която има и думи на Апостола, и изведнъж се случва нещо – един човек в продължение на пет години – от 1865 до 1870 г. , съвсем сам в България, обикаля село по село, градче по градче и върши своето дело. Това наистина е невероятно."

Цялото интервю с Тони Николов е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - памет за доц. Владимир Янев

Преди дни ни напусна знакова личност за Литературен Пловдив – доц. Владимир Янев. Това е преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“, който пръв ми подаде ръка в Пловдивския университет, окуражи ме да се занимавам сериозно с поезия и сатира. Буден, рефлексивен, вдъхновяващ, отрезвяващ и харизматичен... Твърдеше, че свири втора цигулка, но..

обновено на 22.06.24 в 14:07

В "Срещи" разговор за пребогатата на легенди наша история

Тази в предаването "Срещи" водещата Людмила Сугарева разговаря с автора на книгата "Легенди и истини в българската история" Росен Тахов. Темата е българската история, пребогатата на легенди наша история....  Слушайте малко след новините в 9 часа - любопитно е...

обновено на 22.06.24 в 09:21
Ищар на сцената на Frаcofolies Пловдив

Започна двудневният фестивал "Франкофоли" на Гребната база

Седмото издание на фестивала  Франкофоли започна в Пловдив на Гребната база. В рамките на двата фестивални дни сцената на форума ще бъде една от най-горещите музикални точки в Европа за феновете с изпълненията на някои от най-интересните и търсени на световните сцени в момента поп музиканти. В петък пред публиката излязоха Иво Димчев, Нувел Ваг,..

обновено на 21.06.24 в 17:13

"Вслушвания"-та на Митко Новков възстановяват Хармонията

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-поплитическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът „Вслушвания“ на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета  продукт на..

публикувано на 21.06.24 в 11:11

„Да обичаш Гершуин“ - в лятно кино „Орфей“

Новият музикален проект „Да обичаш Гершуин“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще бъде представен премиерно в лятно кино „Орфей“ в Пловдив. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат звездни музиканти, за да изпълнят едни от най-красивите произведения на Гершуин. Участват Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил..

обновено на 21.06.24 в 07:50