Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мирен страж" на полигон "Корен"

| обновено на 15.07.17 в 16:31
Снимка: Добромир Видев

На полигона "Корен" се състоя открит ден и ден за високопоставени гости от тактическото учение "Мирен страж". То е част от учението "Сейбър гардиън 2017", което се провежда в България, Румъния и Унгария.

Бойни действия в град наблюдаваха гостите на учението. То е започнало преди пет дни. Над 1000 военни от България, Сърбия и Съединените щати, отработваха сценарий на война между фиктивни държави, членове на НАТО.

В учението на Корен участват 15 американски танка „Брадли“ и четири вертолета „Апачи“. След демонстрацията днес, заместник- началникът на отбраната генерал лейтенант Пламен Атанасов каза, че:

Това е един от сложните видове бойни дейности. Тук се изисква много добра организация и добро планиране, взаимодействие и синхрон. Всичко това днес го видяхме и то в международна среда.

Капитан Александър Григович от сръбските военни обясни, че поканата за учението е дошла от България, а сръбските военни се възползват от всяка възможност да работят за подобряване на способностите си.

Тренирали сме и с военни от Русия, но разлика за нас няма, в сравнение с тези от НАТО, защото тук става въпрос за практикуване на способности.

"Мирен страж" продължава до 20 юли, когато се очаква да бъде закрито официално и голямото учение "Сайбър Гардиън".

Американски военен, участващ в тактическото учение „Мирен страж”, бе докаран в Спешното отделение на болницата „Св. Георги” в Пловдив. Той е получил бъбречна криза по време на ВИП-деня на военната тренировка.

Няма опасност за живота му, не е станал никакъв инцидент по време на демонстрациите, поясниха от Министерство на отбраната. Американският военен бе докаран до Спешното в Пловдив с хеликоптер. Информацията е на Михаил Миховски от радио Пловдив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!