Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е коя служба състави черния списък със 77 българи

Снимка: Мария Костова

За т.н. черен списък със забрана за влизане в Турция на чужденци, включително и българи,  заради подозрения във връзки с терористи,  и за ситуацията с Ислямска държава. Коментар на арабиста проф. Владимир Чуков.  

Проф. Чуков каза в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив, че според него, историята с този списък трябва да бъде изяснена, защото става въпрос за много голяма група от 77 български граждани.

Важно е да се уточни,  този списък със 77 българи от коя  служба е съставен.

Изведнъж се появи България в една доста внушителна група. Начинът, по който е формулирана графата и критерият за привличане на тези 77 човека пише, че са определени от Службата за бобра с ДАЕШ. Въпросът е дали става дума само за ДАЕШ, или и за  други терористични формации, отбеляза проф. Чуков.

Това положение създава проблеми за България, смята арабистът. По думите му Турция не за първи път изкарва подобен тип списъци, но до този момент в тях   България не съществуваше. В графата, по която са формулирани критериите  затова пише, че са изготвени от службата за борба с ДАЕШ . Въпросът е обаче, дали става дума само за ДАЕШ, или за техни  многобройни  групировки, които те са определили като терористични, като партията Демократичен съюз, Сирийския-прокюрдски съюз, сирийските и  кюрдски части и др., които не се явяват терористични и ние не можем да приемем турското законодателство да се прилага на територии, които са извън националната територия на Турция.   ДАЕШ е торористична групировка за Европа, включително и за България,   но ние не можем да приемем другите организации за терористични. Ето това трябва да бъде обяснено, дали става дума само за ДАЕШ, или за други, които не влизат в нашите критерии. 

Трябва да се изясни и случаят  и случаят с 29-те експулсирани българи. Би трябвало случаят да се предаде на българските власти, за да може в светлината на добросъседските отношения да  ни предпазят от рискове от подобни лица. Трябва се изясни тези 29 експулсирани дали имат български паспорти и дали те са фалшиви, каквито случаи има. Както обявения за българин в Йемен, който беше с български паспорт и обявен за член на Ал - Кайда и това се въртеше и по нашите медии, а се оказа мароканец с български фалшив  паспорт. 

До преди месец в дневния ред на обществото теми като тероризма и атентатите, ИД и бежанците бяха  включвни през дни, особено във Великобритания и Италия. Но сега, през лятото, европейските медии се насочиха към други теми, например  като задръстването по пътищата на френските отпускари, по отпускащи и релаксиращи теми, по-позитивни, но всичко продължава, коментира още проф. Чуков.

За тероризма няма почивен ден, няма туристически опции.  Напрегнато е в целия регион, продължават събитията в Сирия, Ирак, Турция...

Проф. Чуков разказа, че е искал да качи във Фейсбук една снимка от покрайнините на Мосул с 6 лагера за семействатата на джихадисти, но е била толкова ужасяваща, че се отказал...

Войната в Близкия Изток и присъединяването към Ислямска държава са процеси, които не всички могат да бъдат документирани. В откритите гробове, които се откриват при освобождаването на някои освободени от ИД територии, не може да се разбере какви точно хора са в тях.

 Част от истината ще остане скрита. Включително и ако е имало хора, които до този момент не сме причислявали към   държави износителки на джихадисти. 

Близкият Изток със своите проблеми е в близост до Европа и всичко това  ескалира и се проектира и у нас.  Вътрешни интереси, позиционни развития и намесата на  различни велики сили са в региона.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29