Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На тепетата не се обръща никакво внимание

Марково  тепе не е снимано както останалите, дори от последните години около 40-те почти не са останали снимки. Това са снимки, на които съм разчитал на  албумите, които съм правил - "Пловдив завинаги" „Пловдивски алманах“, „Пловдивски справочник", като ги направихме по-големи. Това заяви Димитър Райчев, автор на фотографската изложба "Историята на Марково тепе"  в едноименния МОЛ. 

 Пейзажът, който може да се види е, едно тепе, което е съществувало около 70-80 млн години за 20 години става на павета и на бордюри и това е жалкото.  Тепетата, които се познават открай време в Пловдив, са седем. Неслучайно аз съм написал, че Марково тепе е третото. Джамбаз тепе на Понеделник пазара на турски като превод е Шестото тепе и седмото е Небет тепе на Трихълмието в последната му част.  Тук-там е имало някоя скала, но не са били толкова големи. 

Много трябва да съжаляваме, че Марково тепе сега не съществува. То е било много красиво и е било част от Бунарджика. То е по-малко, почти долепено до него и би било много ценно, ако съществуваше. За съжаление, тогавашните управници са решили, че не е някаква ценност и лека-полека са го направили на бордюри. . Не са осмислили средата са го разрушили окончателно около средата на 40-те години. Първият проект е за баня там е в началото на 50-те година. По-късно има друг проект за спортна зала, който също не е осъществен, след това дълъг период е нямало нищо, защото е трябвало да се гърми. Имало е проект за многофункционална зала. Много се гърмеше по него. Ако беше построено нещо обаче преди 1989 г. със сигурност то нямаше да бъде бутнато и там да бъде построено нещо друго. Но понеже мястото остана празно, затова остана идеята да се строи там. Имаше дори идея за небостъргач  там на арх. Матей Матеев.

 На пловдивските тепета за съжаление, не се обръща никакво внимание. Те са дълбоко, изключително запуснати още от средата на 80-те години. Аз много снимам, обикалям, имаше стари снимки с великолепни алпинеуми. Сега състоянието им е безобразно, стълбите са разрушени, не се поддържат. За това трябват много, страшно пари. Парковото пространство на Бунарджика е 350 дка, на Джендем тепе – 400 дка. Това е голяма пространство, то трябва да се запази и там да не се строи нищо, защото  е държавна собственост.

 Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35