Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов връх в раздора между Анкара и Берлин

Снимка: БГНЕС

Разногласията между Германия и Турция взеха днес нов връх. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган отправи остри критики към Берлин, а турските проправителствени медии сравниха канцлера Меркел с Хитлер.

След втвърдяването на тона от страна на Германия, турският президент обвини Федералната република в шпионаж. По думите на президента Ердоган по време на заседание на управляващата партия, Германия е изпратила в Турция агенти под прикритието на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“. Не позволявате на турския президент и неговите министри да говорят във вашата страна, но вашите агенти може обикалят в моята страна и я разделят. Не може да има такова нещо, заяви Ердоган. 
Според него Германия ще получи отговор за цялото си неуважение.

Германия отправи предупреждение към гражданите си при пътувания в Турция, която не смята за сигурна правова държава. В реакция на ареста на правозащитника Петер Щойднер и задържането на журналиста Дениз Йоджел, Берлин не изключва и икономически санкции срещу Анкара. Ако смятате, че ще сплашите Турция със санкции, ще сбъркате много и ще платите много висока цена, контрира Ердоган.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!