Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече тече шестмесечният срок, през който големите ТЕЦ-ове трябва да представят исканията си за дерогация

В МЕ създават звено за съдействие на големите централи при кандидатстване за дерогация

В ЕС влизат в сила новите изисквания за емисиите, отделяни от големите горивни инсталации, но през следващите 4 години няма да бъдат налагани глоби за тяхното неспазване

| обновено на 31.07.17 в 17:11
"Марица-изток" 3
Снимка: БГНЕС

От днес започва да тече 4-годишният срок за покриване на новите екоизисквания от големите енергийни централи, съобщи Европейската комисия. По-строгите норми за вредни емисии в атмосферата бяха одобрени през април и предвиждат санкции за неспазването им след 2021 г. Както БНР първо съобщи през април, новите норми за емисиите от големите горивни инсталации бяха приети с мнозинство от държавите-членки. България беше сред гласувалите против. 

До 4 години всяка страна е задължена да преразгледа лицензите на централите с големи горивни инсталации. До средата на 2021-ва всяка топлоелектрическа централа на въглища трябва да понижи значително емисиите си на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици. 

Българското правителство вече обяви, че ще иска от Брюксел отсрочка за покриване на новите екологични прагове от въглищната енергийна индустрия.


От днес започва да тече и шестмесечен срок, през който големите ТЕЦ-ове трябва да представят в Изпълнителната агенция по околната среда исканията си за дерогация – тоест за изключения от новите европейски изисквания за опазване околната среда, които могат да бъдат направени за някои от нашите въглищни централи. По този повод енергийният министър Теменужка Петкова е създала координационно звено, което ще съдейства на ТЕЦ-овете за изготвянето на необходимата документация, казаха за "Хоризонт" от ведомството.
  
Според представители на бранша, за да се отговори на новите завишени екоизисквания, у нас трябва да бъдат направени инвестиции в размер на 1 милиард лева, което ще доведе до рязко поскъпване на тока. Другият вариант е централите, които продължат да не отговарят на нормите, да бъдат затворени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!