Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на солта започва край бургаското Атанасовско езеро

Снимка: БГНЕС

Над 4 хиляди посетители се очакват на Фестивала на солта, който ще се проведе край бургаското Атанасовско езеро. Над 20 разнообразни събития от областта на музиката, изкуството и спорта предстоят през целия ден.

Морската лагуна за пета година ще е вдъхновение за природозащитници, артисти, писатели и фотографи. Арт работилници, изложба, йога, танци са само част от проявите, съобщи един от организаторите Радостина Ценова, от Българска фондация Биоразнообразие.

Тази година основните акценти са свързани с хората на изкуството, тъй като темата е Вдъхновени от езерото. Ще бъдат открити изложбите „Солени пейзажи“ на арх. Мариана Сърбова и SALGHT на арх. Галина Милкова, ще бъде представена книгата „Перо от пеликан“ на Ирина Папанчева, както и видеопърформанс на Красимир Марчев, ще има и суинг демонстрация на Flying Steps Burgas. Наред с това програмата включва и разнообразни артателиета за децата - „Приказки за солта“ - четене с доброволците на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, изработване на определител за облаци с фондация Биоразнообразие, Спортни игри със „Зелена Странджа“, работилница "Живот край езерото" с млади бургаски архитекти, Арт пленер с ателие "Цветно" и др. Ще работи влакчето на солта, което ще превозва посетителите.

Музикалният акцент на фестивала е акустичният концерт на група „Мери Бойс Бенд“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!