Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна възстановка на битката при Ахелой ще се проведе по повод 1100-годишнината от нея

Снимка: Радио Шумен

1100-годишнината от победата на Цар Симеон Първи срещу Византийската империя ще бъде чествана с мащабна възстановка. Битката при Ахелой през 917 година е смятана за една от най-грандиозните битки през цялото европейско. Сдружения и клубове за исторически възстановки от цялата страна ще пресъздадат битката между българската и ромейската войски. Интересът към събитието е много голям, съобщи кметът на община Поморие Иван Алексиев:

Надявам се наистина да присъстват много хора, защото ние всяка година почитаме тази дата, но подобна мащабна възстановка обикновено се прави при кръгла годишнина, а при тази наистина сме се постарали да се получи мащабна демонстрация на историческата битка.

Възстановката е с начален час 18, а след това е предвидено тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І и официална церемония с почетен караул и поднасяне на венци и цветя. Вечерта ще завърши с тържествена заря и празничен концерт. Панихидата за загиналите ще отслужи лично сливенският митрополит Йоаникий.

На честванията ще присъства и президентът Румен Радев.


В научните среди 1100-та годишнина от българската победа срещу Византийската империя при Ахелой тази година ще бъде отбелязана с авторитетна конференция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доброволци пресъздадоха битката при Ахелой

Годишнината от битката при Ахелой беше отбелязана днес край Омуртаговия мост до Велики Преслав с освещаване на бойните знамена и мащабна възстановка на историческите събития от преди 1100 години.  Организатори на проявата са и участници от..

публикувано на 13.08.17 в 19:23