Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП организира чествания на 9-и септември - една от най-противоречивите дати в историята на България

Днес, 9 септември, се навършват 73 години от една от най-противоречивите дати в най-новата история на България, когато властта влиза в ръцете на Отечествения фронт /ОФ/ с министър-председател Кимон Георгиев. Скоро след това започва управлението на комунистическата партия, продължило до 10 ноември 1989 година.

9 септември днес празнуват от БСП и различни комунистически формации, докато центристките и дясномислещите партии приемат датата като начало на комунистическо мракобесие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде на посещение в Ямболска област. Тя ще участва в проявите, организирани в петте общини на областта, а вечерта ще се срещне с обществеността на Ямбол.

Българското общество все още е разделено в оценките си.

Споделят жители на Ямбол, след близо три десетилетия след демократичните промени:

За нас е светла дата. Животът не е такъв, какъвто беше, когато празнувахме 9-и - с радост, манифестации. Всички бяхме равни почти. Нямаше бедни и богати. Всяка дата има място в историята на България, защото така или иначе едно събитие се е случило. За едни това е една светла дата, защото това е освобождението ни от фашистите, а за други е падането на България под съветския ботуш.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!