Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорите на училища да са с мандати, а не до пенсия

| обновено на 14.09.17 в 16:18

Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование внесе 10- хилядна подписка в парламента, в която настоява за 14 наложителни промени в образователната система.

В интервю за Радио Пловдив Васил Николов, който е председател на организацията, определи като водещо предложението за въвеждане на мандатност на директорите на училищата и на ръководителите в цялата система. „От много години се опитват да въведат това, но не успяват, заради интереси. Ако има мандати, това означава повече контрол. 

Според нас проблемите в системата са поради липсата му. Ако директорът знае, че му предстои да се кандидатира отново ще оказва системен контрол върху своите подчинени. Неговите началници в РУО и в министерството също не оказват качествен и системен контрол, защото нямат мандати и така някои продължават до пенсия.


Друго предложение на Гражданската инициатива е отпадането на делегираните бюджети, защото на учениците се гледа като на стока. Не е приоритет подготовката на учениците, а техният брой, защото всеки ученик носи пари. Това също е свързано с контролаказва председателят й.

Според родителската формация за няколко години бюджетът на МОН трябва да стигне до 6 - 6,5 процента от БВП.

Необходимо е оборудването на училищата с камери. Ако директори и учители не се притесняват за действията си, камерите не би трябвало да са им проблем, коментира Николов.

Трябва ромските деца да бъдат върнати в училище. Трябва да се положат усилия, да бъдат образовани тези малцинствени групи, за да не живеят после на гърба на другите. Тези инициативи на държавата трябва да бъдат подкрепени от всички, подчерта още той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38