Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Директорите на училища да са с мандати, а не до пенсия

| обновено на 14.09.17 в 16:18

Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование внесе 10- хилядна подписка в парламента, в която настоява за 14 наложителни промени в образователната система.

В интервю за Радио Пловдив Васил Николов, който е председател на организацията, определи като водещо предложението за въвеждане на мандатност на директорите на училищата и на ръководителите в цялата система. „От много години се опитват да въведат това, но не успяват, заради интереси. Ако има мандати, това означава повече контрол. 

Според нас проблемите в системата са поради липсата му. Ако директорът знае, че му предстои да се кандидатира отново ще оказва системен контрол върху своите подчинени. Неговите началници в РУО и в министерството също не оказват качествен и системен контрол, защото нямат мандати и така някои продължават до пенсия.


Друго предложение на Гражданската инициатива е отпадането на делегираните бюджети, защото на учениците се гледа като на стока. Не е приоритет подготовката на учениците, а техният брой, защото всеки ученик носи пари. Това също е свързано с контролаказва председателят й.

Според родителската формация за няколко години бюджетът на МОН трябва да стигне до 6 - 6,5 процента от БВП.

Необходимо е оборудването на училищата с камери. Ако директори и учители не се притесняват за действията си, камерите не би трябвало да са им проблем, коментира Николов.

Трябва ромските деца да бъдат върнати в училище. Трябва да се положат усилия, да бъдат образовани тези малцинствени групи, за да не живеят после на гърба на другите. Тези инициативи на държавата трябва да бъдат подкрепени от всички, подчерта още той. 

Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01