Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска туристическа инвазия, а не ракети, ще има у нас

Ако стане война, руските ракети са насочени към България. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю пред бТВ. „Чух и уважавания от мен Сергей Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. 

Това са две изцяло противоречащи като военна доктрина тези. Има държави, които не са в НАТО, преценили са, че ще водят такава политика и няма да бъдат в НАТО. България е в НАТО“, коментира Борисов. 

Той отбеляза, че във всички изказвания на всички стратези на всички срещи на НАТО Русия се сочи за основна заплаха за НАТО. Не може в нашите доктрини, особено в тази част на Европа, където са Полша Украйна , Румъния, Беларус, Прибалтийски държави и неслучайно най-мащабните натовски учения тази година бяха и в България в един момент да казваме „Ама те не са ни враг“, коментира Борисов. 

„Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските ракети са насочени към България. Те не са насочени само към един фланг, различен от нашия. Тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО до нас, а в същото време с основните страни от ЕС тя е в най-тежък конфликт от много години насам. Затова ние много прагматично казваме: „Пази Боже да стане война“.

В коментар за Радио Пловдив журналистът от в. "Труд" Емил Спахийски заяви, че не е имало случай, в който Русия да е искала да покори България, както с Полша, Балтийските страни, Кавказ и др.


"Ние по- скоро можем да очакваме руска туристическа инвазия, отколкото руски ракети у нас. В политиката не се говори така, както направи Бойко Борисов. Широкомащабна война в днешно време няма как да съществува между Русия и Европа. Русия иска да продава на Европа своите ресурси, защото нищо друго не може да продава. Тя с война няма ресурс да превземе нищо. 

Случаят с анексирането на Крим е историческият шанс на Москва да си върне изконна територия. Нарушаване на международното право бяха и войните в Югославия и отделянето на Косово", каза Спахийски. 

Борисов хем иска да се хареса на партньорите, хем казва на Русия, че шикалкави.  Абсурд е да се казва, че ракетите на Русия са насочени към нас. Тя не е предявила претенции към нито една държава от НАТО. Турция даже купува руско оръжие и със сигурност не го купуват, за да го насочат срещу Русия. Двете страни направиха операция заедно в Сирия, смята журналистът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51