Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският окръжен съд прекрати съдебното производство срещу Иван Тотев

Снимка: Жоро Александров

Пловдивският окръжен съд прекрати съдебното производство срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета Димитър Кацарски и районния кмет Димитър Колев и върна делото за зоопарка на Софийската градска прокуратура.

Окръжният съд прие, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите и защитниците им. Констатирано е, че според обвинението тримата обвиняеми са извършили престъпление като съучастници, но в обвиненията срещу тях има противоречия.

Дадени са указания, ако прокурорът реши да повдигне ново обвинение, да посочи конкретно кои норми, какви права и задължения те не са изпълнили или превишили.

Разпореждането подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 7-дневен срок.

В обвинението по делото за зоопарка се твърдеше, че нанесените на общината вреди са за близо 700 хил. лева при нарушаване на обществените поръчки за извършените строително-монтажни дейности.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. Припомняме, че с постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!