Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема в излизащия днес столичен печат е забраненият от Мадрид референдум за независимост в Каталуния.

"Кръв и гумени куршуми в Барселона", е заглавието на първата страница на "Монитор". "Полицаи обстрелваха с гумени куршуми демонстранти и изнасяха урни от избирателните секции", посочва всекидневникът.

"Смазан референдум в Каталуния", отбелязва по темата "Труд".

Война в Каталуния заради вота - най-малко 465 души са ранени при безредиците, е акцентът на "24 часа".


"Лекарства за рак за 30 млн. лева всяка година отиват на боклука", пише вестник "Труд". Изданието пояснява, че става въпрос за скъпоструващи медикаменти, съхранявани във флакони, остатъчните количества от които се хвърлят след отваряне. Причината е, че в България за разлика от повечето европейски държави и САЩ, не е въведен механизъм за многократно използване на онкокомпоненти, уточнява публикацията.


Всеки месец около 120 души търсят липсващия им по документи стаж за пенсия, показва проверка на "Монитор" сред консултантски фирми. Пред изданието пенсионен консултант посочва, че най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 от неговите клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия.


"Прокуратурата сключва сделка по всяко трето съдебно дело. 13 от 100 подсъдими се наказват само с глоба", съобщава вестник "Сега" и пояснява, че така едва 53 % от делата влизат в съда като обвинителни актове, т.е. гледат се по общия ред и изискват усилия от държавното обвинение за доказване на вината. Това показват последните данни от доклада на прокуратурата за 2016 г. Всекидневникът коментира, че "често подходът на държавните обвинители буди недоумение и възмущение и оставя впечатление, че целта е максимално бързо отърваване от обществено значими казуси", пише изданието.


Прогнозите за ръст на сделките с лоши бизнес кредити не се сбъдват, пише в заглавие на първата си страница "Капитал дейли". Колекторските компании ревизираха очакванията си за 2017 г. и те няма да достигнат 1 млрд. лв. Сделките за покупка на лоши банкови корпоративни заеми са намалели почти наполовина към края на юни тази година, което е в противоречие с предварителните очаквания. Това е и причината колекторските компании да ревизират очакванията си за пазара за тази година, уточнява публикацията, която се позовава на информация от проведена кръгла маса, организирана от Асоциацията на колекторските компании в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!