Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След последния дъжд в Рудозем - щети за 150 000 лева

 Освен наносите върху пътните платна, които разчистихме и откъснатия път към с. Бреза, което с горското стопанство съвместно успяхме да  пуснем, се оказа, че има и няколко малки свлачищни процеси, за които ще бъдат необходими укрепителни съоръжения. За тях ще бъдат необходими проекти и ние сме задействали процедурата. Равносметката е, че ще бъдат необходими  около  145 -150 000 лв. Това заяви пред радио Пловдив кметът на Рудозем Румен Пехливанов. 

По думите му,  достъпът до тези места на този етап не е затруднен, но скатовете под самия път Грамаде – Оглед  заплашително са се свлекли в дерето и там трябва да се направи укрепване с подпорна стена.  В противен случай следващият дъжд може да отнесе пътя.

Аналогичен  е и  случаят в село Чепинци – там за вътрешни улици, които са стар проблем и за тях няколко пъти сме искали от Междуведомствената комисия финансова помощ за укрепването, сега отново са активизирани в един допълнителен участък. Само за него  ще бъдат необходими  около 40-50 х. лв. А за основния проблем, който стои вече трета година и сега се е задълбочил, ще бъдат необходими около 300 000 лв. Това е т.н.  махала „Янева“ /една от вътрешните в село Чепинци/, където част от укрепителните съоръжения бяха отнесни. Опитахме се да го решим със собствени средства, но след дъжда се е активизирал отново процесът и ако не вземем мерки навреме, може  част от селото да бъде откъснато.

От необходимите 300 000  лв. няма  отпуснат и лев, но ние всеки път си подновяваме си исканията. В махала  „Янева“ живеят около 300 човека, над нея - още 200 и при следващ дъжд е възможно  всчики те да бъдат откъснати. Проблемът е голям, но досега не сме получавали помощ от междуведомствената комисия. МПС може да премине по пътя, лично сме направили допълнителен изкоп към скалата, за да има широчина и да може да  минава и товарен автомобил. Но ако застанете накрая на асфалта и видите, че подпорната стена се е срутила и едни 30-40 см.от тротоара и асфалта висят във въздуха........страшничко е!

За да внесем исканията си за последния дъжд в размер 150 000 лв, трябва да подготвим определен пакет документи. До три дни ще бъдат готови. Необходимо е да направил и „малко проектиране“ и да внесем искането след този дъжда. Ще подновим и искането си за махала „Янева“.

За да ликвидира пораженията от дъжда, със собствени средства общината ще се опита  да обезпечи  движението на автомобилите, достъпа до хората с  противопожарна, с бърза помощ, подчерта още кметът на Рудозем Румен Пехливанов.  

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51