Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната мисъл на ГЕРБ и БСП е как да се цакат със СРС-та!

| обновено на 17.10.17 в 16:52

Татяна Дончева коментира пред Радио Пловдив предлаганите от ГЕРБ и БСП два законопроекта за борба с корупцията, които днес се обсъждат и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Винаги има ефективен модел да свършите една работа, стига да я разбирате и да имате желание да я свършите. Очевидно е, че изворът на корупция е в управляващите. Става въпрос за една мрежа, която преплита бизнес интересите на ключови играчи от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите и Марешки. И става ясно, че в този парламент може всичко да стане, но не и да има борба с корупцията, защото никой не иска да изпуска баницата, смята Дончева.

Според нея в момента сме свидетели на една пропаганда, на която никой не вярва. И двата антикорупционни законопроекта не стават за нищо, категорична е тя.

 ГЕРБ са откровени да кажат, че ще обединят трите сега съществуващи  органа за борба с корупцията, за да направят един общ орган. След като досега си имал три и те не са резултатни, какъв би могъл да бъде резултатът на обединения орган! Пак същият

По думите й проектът на БСП не е по- различен. БСП са още по- смешни, защото взимат частта от Сметната палата, която обработва имуществените декларации и една дирекция от ДАНС и им дава разследващи функции.  Толкова ще са разследващи, колкото и на радиото да ги дадат, защото няма да могат  да правят арести, акции, процеси, да издават присъди, защото не знаят как. Как пък никой не се помъчи да прочете това съчинение, защото в него няма най- важното – как ще изглежда този орган, какви дирекции ще има, какво ще прави всяка една от тях и как в своята съвкупност ще дадат инструмент за борба с корупцията. Това е все едно да идеш в магазин за техника, да вземеш един кашон и да кажеш, че вътре има печка.

Според Татяна Дончева спорът, който водят ГЕРБ и БСП е кой да назначава някой, който ще използва СРС-та. Това е интимната им мисъл - как да могат да се цакат със СРС-та.

Тя нарече проектите смешка, която  не би написал и студент по право първи курс. Това не е сериозен законопроект, а те го обсъждат на втори път в КСНС. Горката ни национална сигурност!

Борбата с корупцията се нуждае от крути мерки, смята още юристката. Винаги съм твърдяла, че телефонните измами не могат да станат без полицейска логистика, че отвличания, наркоразпространение не стават без полицейска подкрепа. Правилните хора биха правили ежедневна профилактика на служителите си. Всички знаят кой каква кола кара, как се облича и т. н. Какъв орган ни трябва, за да разберем очевидното. Най- напред проблемът е в полицията, която не трябва да назначава такива хора, трябва да контролира персонала си, да чисти системата от такива хора, преди стигнат до съд.


Татяна Дончева отново повтори тезата си, че Прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната система, да бъде изчистена от компрометираните прокурори, а съдът да бъде оставен да правораздава по закон. Поне 50 процента от хората в Прокуратурата са квалифицирани, грамотни и искащи да работят срещу престъпността. Тези хора са натикани в ъгъла, в момента обвинението участва като икономически играч на терена, но за държавата това е трагично.

По думите й, без воля и желание на нацията ситуацията няма да се промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46