Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталуния отпушва похлупака на кутията на Пандора на Европа

Утре изтича срокът, който премиерът на Испания Мариано Рахой даде на каталунския лидер Карлес Пучдемон да изясни дали е обявена независимост за Каталуния. Ако каталунските власти официално изберат независимостта, Рахой заплаши, че Мадрид ще задейства член 155 от Конституцията, който отменя автономията на Каталуния. 

По силата на член 155 Мадрид може да въведе пряко управление - централното правителство ще уволни местното, ще поеме контрола над финансите и полицията и ще обяви предсрочни избори.

На 10 октомври Пучдемон направи символична декларация за независимост, а секунди след това призова за преговори с Мадрид за бъдещето на региона. 

Мариано Рахой му даде срок до сутринта на 16 октомври да изясни позицията си и до четвъртък, 19 октомври, да промени мнението си, ако настоява за независимост. В понеделник Пучдемон написа писмо до Рахой, в което казва, че „през следващите два месеца главната ни цел е да ви привлечем към диалог”.

Конституционният съд на Испания обяви за незаконен референдумът за отцепване на Каталуния. 200 000 каталунци протестираха снощи срещу ареста на местни лидери.

Снимка

Каталуния е европейски скандал, европейски проблем. Подобни тенденции има в много други европейски държави. Европа е съставена от държави, които съдържат в себе си много етнически малцинства поради особената история на Европа, множеството войни и т. н. и има територии, които по една или друга причина са заявявали или са показвали такава тенденция да искат отцепване от държавата майка

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Лазар Копринаров - философ, политолог, дипломат, преподавател в Югозападния университет в Благоевгард. Той предупреди, че това е контрапродуктивно и опасно за Европа. 

Каталуния отпушва похлупака на кутията на Пандора на Европа, а вътре се намират много лоши неща, каза проф. Копринаров. И подчерта, че сецесионизмът - отделянето от държавата майка, е искане на богатите области. Такива тенденции има в Белгия, Шотландия, Северна Италия. Богатите зони искат отделяне. 

Очевидно живеем в консуматорско общество и по - богатите региони не са склонни да носят отговорността на солидарността. Във всяка държава има по - бедни и по - богати региони и затова демократичното устройство на европейските държави предполага солидарност, а това означава прехвърляне на средства от по - богатите към по - бедните.

Копринаров посочи като основания за тези стремежи за отделяне фактът, че през последните години Европейският съюз търпи сериозни кризи, но също намери връзка и с Русия. 

Русия е заинтересована от изнемогата на Европейския съюз и има достатъчно свидетелства, че руската пропаганда подпомага тези процеси на отцепване, обяви професорът. 

Той посочи, че има такива данни и за намесата на Русия в Каталуния, но те трудно се доказват. В навечерието на референдума испански медии, позоваващи се на неправителствени организации в Брюксел, са съобщили, че активността на фейсбук страници на фалшиви акаунти с вероятен произход от Русия са се увеличили около 2000 пъти. Така че, такава прикрита намеса вероятно съществува, смята Копринаров. Според него Русия е заинтересована от подобен процес в Испания, защото по този начин би оневинила своята намеса в Крим, неговото анексиране, 

Лазар Копринаров обърна внимание на политическата ситуация в провинцията Каталуния - тя се управлява от коалиция от две партии - едната е център-дясно и е управлявала повече от 20 години провинцията, а другата е лявата републиканска партия, която не просто иска отделяне, а настоява за създаване на Велика Каталуния - нова държава. Тази партия е не просто лява, а радикално лява - бори се срещу капитализма, за национализиране на банките, за народен контрол и т. н.

Но, има и трета, малка партия - Кандидатура за народно единство, която формално не влиза в правителството, но без чиято подкрепа правителството на Каталуния не би могло да съществува. Тя е от радикално, по - радикално лява партия и от няколко години настоява да се излезе от Ес и НАТО. Всъщност, тази партия се оказва "златният пръст", който определя политиката на провинцията. 

Властите в Каталуния нямат полезен ход, но днес им беше подсказан един добър ход - член 155 от Конституцията би могъл да не влезе в сила, ако Пучдемон свика предсрочни избори в Каталуния, но според действащото законодателство на Испания. Ако той приеме, това означава, че се отказва от Декларацията за независимост и до средата на декември в Каталуния трябва да бъдат проведени избори. Това би бил един добър вариант за излизане от ситуацията, подчерта Копринаров.

Очевидно е, че правителството на Мариано Рахой няма да отстъпи, още повече, че той има подкрепата на трите най - големи партии, представени в испанския парламент, допълни проф. Копринаров.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12