Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Наредба на Здравната каса за лекарствата удря тежко болни по джоба. Пациенти с редки болести ще доплащат над 500 лева", ако постановлението влезе в сила. Това е установила проверка на вестник Монитор. Изданието обяснява, че става въпрос за изключително тежки диагнози, сред които ревматоиден и детски артрит, псориазис и болест на Бехтерев. Всички те са автоимунни, а терапията с медикаменти продължава цял живот. Ако лечението се прекъсне, следват увреждания на редица вътрешни органи и системи, и инвалидизация, посочва още Монитор.

"Българите в чужбина са милион и сто хиляди", пише в заглавие на първата си страница вестник 24 часа. Изданието обяснява, че толкова са лицата, родени в България, които се намират извън нея по данни на местните статистики. За 30 години населението у нас е намаляло с милион и 850 000, като 600-700 000 от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ.Това сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София" и цитиран от всекидневника.
"За 3 години едва 1/3 от одобрените сгради са "безплатно" санирани". Това съобщава вестник Сега като се позовава на данни от отчет, разпространен вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Лидери по одобрени блокове са в градовете Бургас, Благоевград и Хасково, в някои от които напоследък избухнаха скандали за тясната връзка на саниращите фирми с властта, коментира всекидневникът. 
Общо 2022 блока имат сключени договори за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност, отчитат от министерството. Един от парадоксите, които отбелязва вестник Сега, е, че в София до момента са завършени едва 2 блока от общо 167 одобрени. В близо половината от общините в страната и през идната година няма да има нито един саниран блок.
"Жилищата в София спряха да поскъпват", съобщава вестник Труд. Изданието обяснява, че средната продажна цена на имотите в столицата остава на ниво от 1060 евро за квадратен метър. Прогнозата на брокерите обаче е за възстановяване на възходящия тренд на жилищния пазар в София от края на тази и началото на следващата година. Годишният ръст на цените спямо третото тримесечие на 2016 година е 14%. Новото строителство продтължава да държи дял от 60% от продажбите, като най-често се купуват апартаменти от 2-ри до 6-и етаж, допълва всекидневникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!