Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктрината за Европа на регионите създаде национализма и разпада

Днес испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигане на обвинения срещу каталунския лидер Пучдемон и други членове на неговия кабинет в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства, за които могат да получат продължителни затворнически присъди.

Според политолога Калоян Методиев е възможно  Пучдемон да влезе в затвора. "От началото на кризата испанското правителство прави всичко, което не трябва да прави. Влезе много рязко срещу сепаратистите, употребиха сила, кралят направи разделящо изказване, отнеха автономията, а сега повдигат обвиненията. Това, обаче ще го героизира и ще радикализира настроенията в Каталуния, което ще роди новия Пучдемон".

Методиев твърди, че една от заложените бомби в развитието на каталунската криза са насрочените за 21 декември регионални избори. "Само, че час преди да обяви суспендиране на местното ръководство, сепаратистите бяха обявили независимост. Това е една от заложените бомби, защото, ако каталунците отидат на изборите, организирани от правителството, ще признаят, че са част от испанската държава. Затова въпросът е дали те ще участват в тях. Как ще реагират каталунците на отнетата независимост – това е въпросът".

Тенденцията на отделяне на богатите провинции от бедните е набрала огромна скорост, защото тя не е отскоро, тя тръгна от разпадането на Югославия и отделянето от нея на Словения, която не искаше да плаща за Македония и Косово. Моделът е същият в Белгия, в Северна Италия и на други места, но ситуацията беше катализирана от Брюксел с призива за Европа на регионите, че трябва да се дават права на културни общности и език, твърди политологът. "Брюксел искаше да надскача националните правителства и да комуникира с регионите и това е официалната доктрина на ЕС. Неговата философия е част от разпада. В същото време националните държави няма да позволят разпадът да се случи, нито пък регионите ще спрат тенденцията на отцепване, защото вече имат самочувствие, пари, използват езика си в максимална степен. Местните езици са проводници на национализма".  

Местните култури бяха поощрени от същия ЕС и затова той не знае какво да прави. В няколко държави вече се появяват статии, които питат защо Брюксел  не подкрепя каталунците, след като настояват за развитие на регионите и за защита на човешките права, каза още анализаторът.

Той е категоричен, че сме свидетели на криза след криза в ЕС и основен виновник е  Брюксел. Те отслабваха националните правителства, за да няма национализъм и да се избегнат войните. След като е разрешена автономията местните започват да се обръщат към корените си. През езика на отделните общности започва идеята за отделяне и самоопределяне. ЕС е на двете страни на проблема. Той  преодоля  гръцката, дълговата, мигрантската, украинската криза, но кризите стават все повече и  е ясно, че Брюксел няма идея какво да прави. Нужна е или реформа, или ЕС ще преживея имплозия отвътре и то заради самия себе си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29