Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктрината за Европа на регионите създаде национализма и разпада

Днес испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигане на обвинения срещу каталунския лидер Пучдемон и други членове на неговия кабинет в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства, за които могат да получат продължителни затворнически присъди.

Според политолога Калоян Методиев е възможно  Пучдемон да влезе в затвора. "От началото на кризата испанското правителство прави всичко, което не трябва да прави. Влезе много рязко срещу сепаратистите, употребиха сила, кралят направи разделящо изказване, отнеха автономията, а сега повдигат обвиненията. Това, обаче ще го героизира и ще радикализира настроенията в Каталуния, което ще роди новия Пучдемон".

Методиев твърди, че една от заложените бомби в развитието на каталунската криза са насрочените за 21 декември регионални избори. "Само, че час преди да обяви суспендиране на местното ръководство, сепаратистите бяха обявили независимост. Това е една от заложените бомби, защото, ако каталунците отидат на изборите, организирани от правителството, ще признаят, че са част от испанската държава. Затова въпросът е дали те ще участват в тях. Как ще реагират каталунците на отнетата независимост – това е въпросът".

Тенденцията на отделяне на богатите провинции от бедните е набрала огромна скорост, защото тя не е отскоро, тя тръгна от разпадането на Югославия и отделянето от нея на Словения, която не искаше да плаща за Македония и Косово. Моделът е същият в Белгия, в Северна Италия и на други места, но ситуацията беше катализирана от Брюксел с призива за Европа на регионите, че трябва да се дават права на културни общности и език, твърди политологът. "Брюксел искаше да надскача националните правителства и да комуникира с регионите и това е официалната доктрина на ЕС. Неговата философия е част от разпада. В същото време националните държави няма да позволят разпадът да се случи, нито пък регионите ще спрат тенденцията на отцепване, защото вече имат самочувствие, пари, използват езика си в максимална степен. Местните езици са проводници на национализма".  

Местните култури бяха поощрени от същия ЕС и затова той не знае какво да прави. В няколко държави вече се появяват статии, които питат защо Брюксел  не подкрепя каталунците, след като настояват за развитие на регионите и за защита на човешките права, каза още анализаторът.

Той е категоричен, че сме свидетели на криза след криза в ЕС и основен виновник е  Брюксел. Те отслабваха националните правителства, за да няма национализъм и да се избегнат войните. След като е разрешена автономията местните започват да се обръщат към корените си. През езика на отделните общности започва идеята за отделяне и самоопределяне. ЕС е на двете страни на проблема. Той  преодоля  гръцката, дълговата, мигрантската, украинската криза, но кризите стават все повече и  е ясно, че Брюксел няма идея какво да прави. Нужна е или реформа, или ЕС ще преживея имплозия отвътре и то заради самия себе си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55