Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учениците обичат да четат, въпреки че системата ги отказва

За интереса към инициативата „Писател назаем“ разговаряме с Диляна Денева от най-големия сайт за книги и четене у нас “Аз чета”, тя е и координатор на проекта, с чиято помощ гимназисти от цялата страна се срещат със съвременни български автори.

До момента от 10 срещи по инициативата има огромен интерес към нея и продължават учители и самите ученици да ни търсят. 

Диляна Денева обеща и за всички, които и до сега не са се „класирали“ за среща ще имат шанс за това. Сред тези, които очакват реда си са и три училища от Пловдив - Музикалното училище, Френската гимназия и Механотехникумът.

В отзивите си децата, които присъстват на срещите се оказват приятно изненадани от диалога с авторите, които са им на гости.

Не е вярно, че учениците не обичат да четат, за съжаление принос има системата, по която се преподава в училище. Въпросът е какво те искат да четат и това, което трябва да четат – коментира Диляна Денева.

Учениците четат фентъзи, трилъри, поезия... и нашата  кампания прави четеното популярно сред децата.


Още от категорията

Здравко Йончев открива изложба навръх рождения си ден

На рождения си ден, 25 септември, в 18 часа , именитият пловдивчанин Здравко Йончев открива изложба -живопис в галерия "Савов" . Здравко Йончев е от поколението на големите пловдивски художници, които оставят дълбоки следи и имат трайно присъствие в българското изкуство. Носител е на почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния..

публикувано на 24.09.20 в 15:01

“Другият свят - епидемични импровизации”

Надничаме в „Другият свят“ на Петко Славов, където откриваме музика, мисли, време за промяна и много добронамереност!  В поредното издание на рубриката ни, представяме най-новия самостоятелен сингъл на музиканта – „Краят на една утопия“, за който Петко Споделя:  „Тази песен разказва за раздялата ми с определени илюзии, без които, изглежда,..

публикувано на 24.09.20 в 14:52

Недялко Славов представя новата си книга

Новата книга на Недялко Славов „И станах река“ ще бъде представена тази вечер. Премиерата на романа ще е в къщата, където е постоянната експозиция нживопис на Енчо Пиронков в Стария Пловдив. „И станах река“ е роман за светлата проекция на човека и неговата сянка. За смисъла и безсмислието на човешкия живот на фона на вечната природа – майка“,..

публикувано на 24.09.20 в 09:35

Открива се фестивалът на поезията "Орфей-Пловдив" 2020

Третото издание на Международния фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020 се открива с представяне на 12-те участници, поетическо четене и промоция на романа „Излязох“ от Митрополита на Европейската епархия на Македонската православна църква Отец Пимен в Малката базилика на Пловдив.  На 25 септември от 10.30 часа ще има Писателски форум също в..

публикувано на 24.09.20 в 09:33

Ден на отворени врати в къщата на Иван Грозев в Карлово

Българската търговско-промишлена палата и Националният музей "Васил Левски" организират днес и утре дни на отворени врати в къщата на Иван Грозев в гр. Карлово. Проявата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“ тази година. Всеки посетител ще може да разгледа къщата и експозицията за Иван Грозев - сподвижник на Васил Левски, кмет..

публикувано на 24.09.20 в 08:57