Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учениците обичат да четат, въпреки че системата ги отказва

За интереса към инициативата „Писател назаем“ разговаряме с Диляна Денева от най-големия сайт за книги и четене у нас “Аз чета”, тя е и координатор на проекта, с чиято помощ гимназисти от цялата страна се срещат със съвременни български автори.

До момента от 10 срещи по инициативата има огромен интерес към нея и продължават учители и самите ученици да ни търсят. 

Диляна Денева обеща и за всички, които и до сега не са се „класирали“ за среща ще имат шанс за това. Сред тези, които очакват реда си са и три училища от Пловдив - Музикалното училище, Френската гимназия и Механотехникумът.

В отзивите си децата, които присъстват на срещите се оказват приятно изненадани от диалога с авторите, които са им на гости.

Не е вярно, че учениците не обичат да четат, за съжаление принос има системата, по която се преподава в училище. Въпросът е какво те искат да четат и това, което трябва да четат – коментира Диляна Денева.

Учениците четат фентъзи, трилъри, поезия... и нашата  кампания прави четеното популярно сред децата.


Още от категорията

"Вкусът на лятото" с тенора Андрея Мирчев

В празничния ден на Голяма Богородица ви срещаме с младото дарование - тенорът Андрея Мирчев. Роден през 1999г  в  Пловдив, в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът с международна известност  Петър  Данаилов - директор  на  Sofia  Opera  Performing  Seminars и директор  на Младежки  оперен..

публикувано на 15.08.22 в 13:05

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13.08. 2022г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите хумористични разкази от прочути писатели. 282 стр., ок. 4а, Изток-Запад, 2022. Михайло Свидерски. Последните дни на Ханс. 128 стр., ок. 3А, Персей, 2022. Наташа Лестър. Къщата на..

публикувано на 15.08.22 в 11:59

В Калофер днес е Празникът на дантелата

Днес е кулминацията на Празника на дантелата в Калофер, който започна още в събота с международна конференция, посветена на финото плетиво.  След сутрешната литургия в местната църква „Св. Богородица“ на площада са организирани изложби от съвременни и класически модели совалкова дантела и базар.  За поредна година майсторки ще демонстрират..

публикувано на 15.08.22 в 11:06

„Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в Тракарт

По повод празника Голяма Богородица в Културен център "Тракарт" ще бъде открита изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.  Тя се се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавния културен институт към външното ни министерство.  Изложбата е нов визуален проект, изпълнен от екип изследователи медиевисти от Центъра за..

публикувано на 15.08.22 в 09:02

Тома Спространов става на 81 години

Днес един от най-емблематичните радио-гласове в ефира - Тома Спространов, празнува рожден ден и става на 81 години. Дълги години той е автор и водещ на предаванията "Любопитно петолиние" и "Пулсиращи ноти", които звучат по Радио Пловдив и "Хоризонт".  Бил е дългогодишен автор на много радио рубрики и водещ на телевизионни предавания.  Преди 5..

публикувано на 14.08.22 в 10:48