Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците обичат да четат, въпреки че системата ги отказва

За интереса към инициативата „Писател назаем“ разговаряме с Диляна Денева от най-големия сайт за книги и четене у нас “Аз чета”, тя е и координатор на проекта, с чиято помощ гимназисти от цялата страна се срещат със съвременни български автори.

До момента от 10 срещи по инициативата има огромен интерес към нея и продължават учители и самите ученици да ни търсят. 

Диляна Денева обеща и за всички, които и до сега не са се „класирали“ за среща ще имат шанс за това. Сред тези, които очакват реда си са и три училища от Пловдив - Музикалното училище, Френската гимназия и Механотехникумът.

В отзивите си децата, които присъстват на срещите се оказват приятно изненадани от диалога с авторите, които са им на гости.

Не е вярно, че учениците не обичат да четат, за съжаление принос има системата, по която се преподава в училище. Въпросът е какво те искат да четат и това, което трябва да четат – коментира Диляна Денева.

Учениците четат фентъзи, трилъри, поезия... и нашата  кампания прави четеното популярно сред децата.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театър "Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд" . Емблематичното представление за театъра, което  бе преди Ковид пандемията, е с напълно обновен състав. Ново е и музикалното оформление.  Главната роля е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан Коев, Даниела Рангелова,..

публикувано на 21.04.24 в 11:12

"Неделна закуска" със сценографа Кънчо Касабов

Като контрапункт на лежерното неделно утро, разговорът ни със сценографа Кънчо Касабов се случва в делничния ден, между учебните часове в Националната гимназия за сценични екранни изкуства. В гимназията Кънчо Касабов е учител по компютърна графика, рисуване и художествено осветление. Срещата ни се случва и кратко време след последния успех на..

обновено на 21.04.24 в 09:28

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив...

обновено на 20.04.24 в 10:12
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00