Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недопустимо е нацията да погребе науката и образованието си

Човешкият фактор, образованието и науката са най - ценният капитал на една нация. Не е просперирала държава, която не е заделила стабилни финанси за висше образование и наука. 

Това заяви пред Радио Пловдив Даниела Стамболиева, преподавател по макроикономика и синдикалист в ПУ "Паисий Хилендарски". Тя изцяло подкрепи учените от БАН, които в днешния Ден на народните будители протестират с искане за по-високи заплати. 

Проблемите в системата са много, затова са и протестите, подчерта Стамболиева и допълни, че на всички са известни и рестрикциите в бюджета. По думите й, достатъчно е да се погледне процентът от Брутния вътрешен продукт, който се отделя у нас за висше образование и наука. Или пък т. нар. рейтингова система или система за качество на университетите, която показва, че много от тях са ощетени откъм финанси. 

Не е справедливо учителят да взема по - голяма заплата от доцент или професор в някои висши училища и особено в БАН, категорична е преподавателката в Пловдивския университет. 

Министър Горанов по особен начин дублира министър Дянков по отношение на феодалните старчета в БАН. Сега пък се чу, че ние произвеждаме некачествени кадри или кадри, предназначени за външния пазар, каза Даниела Стамболиева. 

Не може чистачката в БАН и асистентът да са с равно заплащане! А законът е такъв, подчерта преподавателката. 

Снимка

Тя обърна внимание, че държавата не трябва да се отказва от ролята си да финансира фундаментални направления, които нямат практическа приложимост и не са толкова атрактивни за кандидат-студенти като ядрена физика, микробиология

Според Стамболиева не бива да се абсолютизират възможностите за самофинансиране чрез разработване на проекти. 

Европейските модели са индикативни т.е. препоръчителни, но в повечето случаи у нас се приемат като императивни, посочи Стамболиева

И обясни, че ако в Холандия и Дания някои образователни методи и модели са дали резултати, у нас те могат да се окажат неприложими. Според нея трябва много да се внимава какво е търсенето на пазара за висши специалисти в нашата страна. 

В отделни университети трябва да се премахнат непривични за тях дейности, посочи още макроикономистът от Пловдивския университет. Тя обясни, че ще има съпротива от отделните университети, тъй като става дума за пари, но е необходимо да се окрупнят по научни направления. 

Научната общност е достатъчно мъдра и сама трябва да вземе решенията, а не чрез натиск отвън, смята Стамболиева. 

Що се отнася до протестите на учените, тя обясни, че те са необходими, когато разговорите се изчерпат. 

Не можем да се отказваме. Да съхраним, да развием нашето висше образование и науката! Ще бъде жалко да погребем науката и образованието си! Това не е допустимо за една нация!

Цялото интервю с Даниела Стамболиева можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12