Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

82% от 170 000 деца, които не ходят на училище, са в чужбина

Деница Сачева: Необходим е механизъм на европейско ниво, който да проследява обхващането на децата в училище

| обновено на 06.11.17 в 15:12
5
Снимка: Живка Танчева

С уникалната  по рода си „Шивашка работилница“ искаме да покажем един работещ модел на социално предприятие, в което дуалното обучение е от съществено значение. Това каза председателят на УС на фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ Ренета Венева. Тя очаква подкрепа от МОН и МТСП за приемането на Закон за социалните предприятия. 

Той се пише за пореден път под формата на Закон за социалната икономика, но от НАРД смятат, че социалнато предприятие се нуждае от изричен регламент. Заместник- министърът на образованието и накута Деница Сачева подчерта, че този закон се работи в МТСП, но според нея има нужда от нормативно регламентиране, защото това е бъдещето. Социалното предприемачество в сферата на услугите се насърчава особено много, защото се дава възможност на хората, които не са достатъчно конкурeнтоспособни да работят и да са активни на пазара на труда, допълни още зам-министърът.

В рамките на ЕС над 10 млн. души работят в социалната сфера, и това предстои и у нас да се въведе в по-голямо покритие. Проекти като този от Пловдив със сигурност трябва да се мултиплицират в цялата страна, смята Сачева. По думите и този проект комбинира успешно ограмотяване и придобиване на квалификация са изключително важни за страната. 

В Пловдив зам.- министърът на образованието Деница Сачева връчи дипломите за професионална квалификация на успешно положилите изпит 30 жени в уникалното по рода си социалното предприятие „Шивашка работилница”. Целта е хора с нисък социален статус и от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на социално-трудови и професионални умения по шивачество.

По темата, която наблюдава като ресор в МОН заместник-министър Деница Сачева, каза че по програмата за връщане на децата в училище вече са идентифицирани  адресите на над 170 000 деца от цялата страна, като 82 % от тях са в чужбина.  Върнати са в училище около 17 000 деца, съобщи още Сачева. 

По думите й работата е затруднена, но  особено важен е механизмът, по който да се проследи дали децата извън България са обхванати в образователната система. Това ще бъде една от следващите ни големи задачи, защото това е проблем и на европейско ниво, където няма такава система. В рамките на нашето европредседателство ще стартира и европейски механизъм за това дали децата ходят на училище и в коя държава, заключи Сачева.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23