Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията ще бъде внесена в парламента след приемането на Бюджет 2018

Очаква се Кирил Ананиев да бъде предложен за нов здравен министър

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той ще е избраният, който ще седне в овакантения от Николай Петров министерски стол

| обновено на 06.11.17 в 17:20
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Според неофициална информация за нов министър на здравеопазването ще бъде  предложен Кирил Ананиев, който сега е заместник-министър на финансите. Той е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, като тази длъжност е заемал неколкократно през годините. За номинацията "Хоризонт" научи от свои източници във финансовото и здравното ведомство. Кирил Ананиев  е сред експертите с най-задълбочени познания за финансирането на здравната система, посочват анализатори. 

След като проф. Николай Петров подаде оставка, министърът на финансите Владислав Горанов намекна, че е по-добре новият здравен министър да бъде финансист, а не лекар. По-рано днес беше съобщено, че кандидатурата за нов министър на здравеопазването е била утвърдена от лидерите на партиите от управляващата коалиция. Конкретно име обаче не беше обявено. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018, информира пресслужбата на кабинета. 

Кирил Ананиев засега отговаря на профила, очертан преди дни от финансовия министър Горанов - финансист, който дълги години да е работил по проблемите с финансирането на сектора. Професионалният му профил напълно покрива изискването да познава системата и проблемите, както и да не е част от лобита. Заместник -финансовият министър Ананиев е авторът на идеята да се въведе мораториум върху плащането на нови лекарства от Касата и за разкриването на нови дейности и болници. Той е председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Докато премиерът търсеше заместник на Николай Петров, именно Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на здравната каса в три парламентарни комисии. 

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той е избраният, който ще седне в овакантения стол на Николай Петров в Министерството на здравеопазването.  Единствената въпросителна към момента е дали  Кирил Ананиев ще бъде убеден да каже "да" и да приеме  офертата за министерското кресло. 

Със шансове е и сегашният зам.-министър на здравеопазването  Мирослав Ненков, чието име беше сред обсъжданите в публичното пространство за поста. Той също е приемлива фигура,  която успешно работи с професор Николай Петров и е в състояние да осигури приемственост при водените политики  - за да се "запушат пробойните" в системата. По информация на "Хоризонт" здравен министър няма да е нито професор Генчо Начев, нито директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Няма и не желаят да поемат поста председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова , както и бившата здравна министърка Десислава Атанасова.   


Очаква се номинацията да бъде внесена в Народното събрание най-вероятно в края на тази седмица, след като бюджетът за 2018-та година бъде приет на първо четене. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!