Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп върна САЩ в Азия, но губи глобалното си лидерство

Проф. Нако Стефанов е доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия - Китай, Корея и Япония, специалист по управление. 

Той коментира дългата визита на Доналд Тръмп в Азия, както и новината, че няма да има среща между американския и руския президент във Виетнам. Според руските коментатори Тръмп се страхува от разговора с Путин, американците твърдят обратното. Според тях Русия и Иран са страни, които представляват опасност за света и това е причината за отказа за среща с Владимир Путин във ВиетнамТази среща можеше да помогне за решаването на проблемите в Сирия, Корейския п-в, Украйна. Така тези проблеми ще останат недискутирани. 

Според проф. Стефанов визитата на Тръмп в Източна Азия и специално в Китай демонстрира връщането на САЩ в Азия, една политика, която беше започната от времето на Хилъри Хлинтън, когато беше държавен секретар. Си Дзинпин посрещна американския президент с изключителни фанфари, така беше и в Южна Корея. Но въпреки разговорите и сделките има фактори, които ще пречат за отваряне на друг тип сътрудничество. Стойността на сделките, подписани в Китай са за 243 милиарда долара, но това не е голяма сума за икономиките на тези страни.

Той цитира американски анализатори, които смятат, че се върви към смяна на караула в глобален мащаб, като Китай постепенно ще  измести САЩ като лидер. В икономически план това вече се случи, във финансовия сектор процесите текат. Китай обяви, че вече ще купува нефт в йоани,  а не в долари, което е силата на САЩ в момента. Затова противоречията между двете страни остават .

Проф. Нако Стефанов твърди, че между САЩ и Северна Корея текат преки преговори. Там проблемът продължава да бъде много сериозен, още повече че САЩ съсредоточиха много сили. Военно решение на този проблем, обаче, ще доведе до гигантска хуманитарна катастрофа. Опасността от война обаче не е избегната.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29