Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъжата се оказва по-мощна от истината

В  Пловдив се провежда обучение на журналисти, което е част от програмата на международната конференция „Европа срещу дезинформацията“. Обучението води Жак Пезе, журналист от в. Liberation, който представя на участниците най-новите техники и инструменти за проверка на факти и отразяване на фалшиви новини.

Ирина Недева от БНР коментира необходимостта журналистите да подобряват уменията си в информационната среда, и бързо да се справят с фалшивите новини.

Асоциацията на европейските журналисти - България е национална секция на голяма организация създадена през 60-те години в Брюксел от кореспонденти на големи издания.

Правим тази конференция в логиката на всеобщата тема „Фалшиви новини“. През 2016 г. думата беше „пост-истина“., а тази година „фалшиви новини“ влязоха в новото печатно издание на речника „Колинс“. Опасна е тенденцията за подвеждаща информация, която се пуска от различни политически централи. Целта е да се омаскари противника. Всичко това може да бъде класифицирано като фалшивш новини. Виждаме и това, което се случи в САЩ. Доналд Тръмп обвини във фалшиви новини Ню Йорк таймс и големи ключови издания. Въпросът е: Как в това взаимно политическо замерване с фалшиви новини, да не станем част от нечия пропаганда? Така, че информацията да се проверява, преди да се правят заключения.

Хората са по-склонни да вярват на конспиративни теории.  На практика лъжата си пробива по-бързо път, отколкото истината. Бизнес моделът на лъжата се оказва по-мощен от бизнес моделът на истината.

Интервюто с Ирина Недева, журналист от БНР е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17