Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко!

Още един повод да поговорим за тежките ученически раници ни дава идеята на родители от София, Пловдив и Варна.

Те  огласиха в социалните медии своя призив за надбягване на възрастните с ученически раници на 3 декември от 11 часа на площад „Централен”.  

Кампанията под надслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” вече събира последователи в социалните мрежи. Целта е още през следващата година учебниците да бъдат много по-малко в чантата. 

Организатор на бягането в Пловдив е Райна Пашова - майка на Виктория, която е в първи клас  и нейната раница тежи  7 килограма и 600 грама.  

Както всяка инициатива, която дръзва да се противопостави на системата в образованието и тази не е лека за изпълнение. На този етап има само въпроси, без ясни отговори. Тежките раници са наследен факт. Издателствата бълват помагало след помагало - допълнително към всеки учебник, и така от 1 до 7 клас, после става по-леко, уверяват гимназиалните преподаватели. 

Няма обаче дефириран ясен отговор от МОН. Министърът в Пловдив заяви, че ще предложи да се разделят на две части учебниците, за да са по-леки. Учебниците и учебните помагала трябва да се оптимизират за следващата учебна година. Красимир Вълчев препоръча на училищните директори да осигурят шкафчета, където децата да съхраняват учебници и тетрадки, за да не ги носят всеки ден до вкъщи.

Но това са мерки в бъдеще продължително. Шкафчетата в училище също не са адекватно решение, защото ако детето иска да учи в къщи, както една голяма част от децата - трябва да мъкне пет, шест кг и нагоре като тежсет на гърба си. Лобито на издателите на учебници и помагала засега отбелязва много голяма точка да печата нови и нови варианти. МОН така и не успя да спре устрема им. Дори одобрява всяка година новите книги, защото винаги има нова програма.

Всяко дете има – 1 учебник, 1 учебна тетрадка, 1 помагало, 1 обикновена тетрадка, но понякога някой по-изпълнителен учител добавя и по още едно желателно помагало. И така по минимум 5 предмета с помгало и учебник за по-трайни знания. От  5 до 7 клас часовете сапо  6-7 на ден и се събира чанта с минимум 6 кг. Всеки от нас лично изпитва раницата на детето. Някои купуват с колелца, но и те между етажите се носят на гръб. Изобщо инвазията на тежести в българското училище е намерила добра среда. Пишейки всички тези факти, припомням и писмото от тази учебна година. Преди месец 5-класничка  от София подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден. Следва споделяне на заинтересованост от държавните органи и до тук. 

Райна Пашова организатор на бягането в Пловдив: Целта е внимание към здравето на децата ни. Искаме да се сезират органите, които имат възможност да реагират и да вземат мерки. 

Проверка на МОН показала, че между 20 и 40 процента от тежестта на раниците са учебниците.  Учебните комплекти тежат от 2 килограма и 800 грама за първи клас до малко над 4 килограма в по-горните класове. Допълнителна тежест са тетрадките и учебните помагала, а доста често децата носят в раницата храна и вода, както и екип за физическо възпитание. 

Според медицински предписания теглото но една раница не бива да надхвърля 10 на сто от теглото на децата.

„Нека с гърбовете си усетим какво им е на децата! Искаме ли, можем ли да се поставим на тяхно място? Грижа ли ни е? Можем ли да взимаме полезни решения за тях?”, отправят предизвикателство организаторите. Не тази , а следващата неделя ще бягат заедно в Пловдив, София и Варна.

Повече за „тежкия“ проблем на децата от репортажа на Живка Танчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51