Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за ново правителство в Берлин се отлага за следващата седмица

Шулц: Фалшива новина е съобщението в някои медии, че сме дали зелена светлина за начало на преговори

| обновено на 01.12.17 в 18:16
Мартин Шулц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма постигнато споразумение за начало на преговори за нова голяма коалиция в Германия. Това потвърди днес председателят на социалдемократическата партия Мартин Шулц и опроверга медийни спекулации за такова решение на партийната централа. Християндемократите на канцлера Ангела Меркел от своя страна дадоха да се разбере, че са готови на преговори.

Очаквано, след снощния разговор на лидерите на трите най-големи партии в Германия в двореца „Белвю“, седалището на президента Франк-Валтер Щайнмайер, решение за това, кой ще управлява Германия през следващите четири години, няма. Но има план за следващата седмица, когато вероятно ще стане ясно, дали във Федералната република ще бъде подновена голямата коалиция между консервативния блок на Меркел ХДС/ХСС и социалдемократите на Шулц, или канцлерът ще оглави правителство на малцинството с подкрепата на социалдемократите. Нови избори – за сега – са малко вероятни.

Имаме много опции за съставяне на правителство и трябва да обсъдим всяка една от тях, каза Мартин Шулц в първо изявление за пресата след снощния разговор при президента. Следващата седмица ще е наситена със събития с партиен адрес – в понеделник решение за това, дали и как биха участвали социалдемократите в следващото управление на Германия, трябва да вземе ръководството на партията, а в сряда започва конгресът, който ще има последната дума по въпроса.

Християндемократите на канцлера Меркел днес също излязоха с позиция. Президиумът на Християндемократическия съюз застава единодушно зад мнението, че трябва да започнем преговори със социалдемократическата партия за съставяне на стабилно правителство, при това без да поставяме предварителни условия, обяви генералният секретар на партията Клаус Шюлер. Партията на Меркел е готова да изчака решението на социалдемократите и ще вземе своето окончателно решение след конгреса им. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!