Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елхата в Стария град е гражданска инициатива, допълваща функциите на институциите

Ако хората споделят празниците си, няма да има време за войни

Имена няма да се помнят, но и след 100 години елха на Лапидариума ще има

В 17 часа грейват светлините на коледната елха в Стария град. Тя е на емблематично място – Лапидариума до Балабановата къща, и украсяването й започна преди обяд. 

Инициативата е на арменската общност, но идеята е всички общности в Пловдив да направят заедно нещо за своя град – всеки да донесе традиционна украса или почерпка от неговия етнос.

Снимка

Грейването на елхата в Стария град слага началото на тазгодишния празник „Светлина и надежда“. Той ще бъде открит с официална церемония на Римския стадион от 18 часа. 

Светлините на цифрите „2018“ по традиция ще запали почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян. След това започва празнечин концерт с участието на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, вокална формация на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”, деца от руската общност и от читалище „Шалом Алейхем“.

„С празничен концерт да започнем месеца и да запалим светлината на очакванията за 2018-та!“, призовават организаторите. Празникът „Светлина и надежда 2018“ ще продължи с различни прояви до 16 декември.

Снимка

Честванията на арменската, еврейската и турската общности не включват елха и украсяването й, но целта е всички хора да се обединят, обясни д-р Ахавни Кеворкян, директор на Арменския културно-информационен център.

Всичко е за хората, но ако ние хората не се научим да правим нещо за себе си, нищо няма да се случи. 

Далеч сме от мисълта, че имената ни ще се чуват и ще се помни кой е сложил тази елха, но се надявам и след 100 години тя да стои и да идват хора ентусиасти, които да го украсяват и да се забавляват около нея.

Ахавни Кеворкян подчерта, че празниците са затова да събират хората. 

Според нея, ако хората имат желанието, енергията, емоцията, добрината да споделят празниците си, то тогава няма да се налага да отбелязваме някакви тъжни събития. Защото в календара ще има толкова много празници, че няма да имаме време да правим войни.

Снимка




















Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29