Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В интервю за вестник "24 часа" председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов заявява: "Трябва ясно да кажем на хората - никой не им взема инвалидните пенсии". Според Адемов в бюджета за следващата година са пропуснати възможности за радикални реформи. По думите му "здравето на българите не е въпрос на фиска и не е трябвало да се приема мораториум за новите лекарства".

"Държавно танго с царските имоти" - с това метафорично заглавие излиза днешният брой на вестник "Труд". Изданието обяснява, че 8 години властите в държавата "танцуват танго с имотите на Симеон Сакскобургготски - стъпка напред, две назад. След музикална пауза институциите отново са дали знак, че са готови за дансинга, продължава всекидневникът. В момента пред българския съд продължават делата за дворците "Врана" и "Царска Бистрица", както и за горите в Рила, уточнява вестник "Труд".

"България вече е пръснала около 2 млрд. лева за изграждане на електронно управление и въпреки това не е напреднала особено", пише вестник "Сега". Естония, която е европейски лидер в е-управлението, е постигнала своя успех с 20 пъти по-малко средства - със скромните 25 млн. евро, или около 50 млн. лева. Парите са похарчени в приблизително един и същ период от време - в последните 15 г., когато и двете страни обявяват, че започват да работят за е-управлението. От 2002 г. насам всяко българско ведомство си е поръчвало скъпи сървъри и скъп софтуер, за да стане ясно в следващите години, че продуктите са несъвместими, коментира изданието.

Чешката държавна компания ЧЕЗ "ще реши дали да продаде или не българския си бизнес до края на тази година". Това са съобщили за "Капитал" от дружеството. Новината идва след внезапното излизане от пазара на ток на фаворита за сделката - българската "Фючър енерджи". "Засега преговорите с всички кандидати по сделката продължават без каквито и да е промени", са казали от ЧЕЗ, посочва "Капитал дейли".

"240 хил. тръгват на път за Коледа и Нова година. Около 60 млн. лева ще оставят българите в съседските кръчми и хотели по предстоящите коледни и новогодишни празници. Това показват изчисления на "Монитор“ на база данни на Института за анализи и оценки в туризма. Традиционно най-много от пътуващите за празниците ще отидат към южната ни съседка Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!