Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 000 лева за три стационарни камери

Засичат средна скорост по пътя Пловдив - Карлово

Системата ще заработи до девет месеца

Система за измерване на средна скорост ще бъде изградена на пътя Пловдив – Карлово в трикилометровия участък между Граф Игнатиево и разклона за Калояново

Пловдив е избран, тъй като е регионът с най – голям брой загинали при катастрофи в страната през последните години, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Финансирането е от Гаранционния фонд и е 300 000 лева. 

Договорът е подписан преди седмица, а системата трябва да бъде изградена до девет месеца. На пътя между Граф Игнатиено и разклона за Калояново ще бъдат поставени три стационарни камери

Те ще работят 24 часа и ще са свързани със софтуер, който по математически модел ще изчислява средната скорост на автомобила, комбинирайки данните от камерите и разстоянието между тях. 

Информацията се изпраща директно до сървър в Главна дирекция „Национална полиция“. Териториалните поделения по места нямат достъп до тази система, обясни комисар Рановски. 

Ако има превишение на скоростта, водачът или собственикът на превозното средство ще бъде санкциониран. Това ще гарантира влизане с нормална скорост поне в тези две населени места, коментира комисар Бойко Рановски. 

Превишената скорост е водещата причина за тежките катастрофи в страната, а Пловдив трайно заема първото място в черната статистика, въпреки по-малкото жертви за  последната година. 

Системата за средна скорост е един от най – ефективните начини за контрол на скоростта. В България обаче тя не работи от една година. 

Снимка

Единствената у нас система за засичане на средна скорост е изградена през 2012 г. при тунела на магистрала „Люлин“. Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения.

В "Пътна полиция" е създадена специална група, която обработва снимките и праща електронни фишове.

Системата спира да работи през декември миналата година заради технически проблеми и изтекли разрешителни. 

Общо до спирането й са засечени над 60 000 нарушения

Снимка














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29