Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови демонстрации се очакват днес в целия Близък изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови демонстрации се очакват днес в целия Близък изток след петъчната молитва на мюсюлманите. Протестите са заради решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. В палестинските територии е обявен Ден на национална мобилизация.

Израел разположи подкрепления от стотици полицаи във и около Стария град в Йерусалим, където днес се очакват масови протести на палестинците. Демонстрации ще има на Западния бряг и в ивицата Газа, както и в повечето мюсюлмански страни. Израелските власти се въздържаха да въведат възрастови ограничения за мюсюлманите- богомолци за молитвата в джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм - мярка, която често прилагат при изострено напрежение.

В Малайзия вече над 1000 мюсюлмани протестираха пред посолството на САЩ в Куала Лумпур.

Междувременно, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще проведе в Брюксел консултации с йорданския министър на външните работи Айман Сафад за статута на Йерусалим.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на заседание по темата. Световната организация настоява, че разногласията за статута на града трябва да бъдат решени чрез преки преговори между израелците и палестинците.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!