Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравеопазването ни - надежда всяка оставете

 С дантевия цитат от "Ад" - "Надежда всяка оставете ", финансовият анализатор Светозар Геледачев метафорично определи състоянието на здравната система у нас. Въпреки че остави проценти надежда за подобрение, което  очаква от новия здравен министър,  именно защото е финансист. Само така може да се подобри нещо в здравеопазването ни, от което се оплакват всички.  

Здравната ни система от години е като каца с мед с пробити дупки, които не могат да се запълнят.

В системата на здравеопазването трябва да преобладават икономическите лостове, защото всеки проблем- човешки, житейски, обществен, или държавен, се решава с икономически лостове. Няма такъв проблем, който да не може да  се реши със средства, заключи още Светозар Гледачев.

По думите му сегашният министър Кирил Ананиев ще реши правилно и точно разпределенето на партие, а това е най – важното.  Аз съм сигурен, че той знае как да се подобри системата, в която се има  милиарди левове,  а те генерират големи интереси, смята Гледачев . 

Незначителни  от общата сума за здравеопазване са 25-те милиона лева за нови лекарства, които  въпреки президентското вето, парламентът отряза, коментира Гледачев.   25 млн лева за България са никакви пари, но това не решава също така и никакви проблеми. Затова трябва да се поставят тези проблеми, защото здравето на хората е най-важното в една държава, но не това е начинът, чрез отпускане на пари за решаване  проблема със здравето на хората. Много е сложен този проблем, но истината е, че трябва цялата система на здравеопазването да се промени, да се промени коренно, защото в момента тя е една каца без дъно с много дупки, в която колкото и да наливаш пари, те никога няма да стигнат. 

От времето на Тодор Живков досега пари за здравеопазване са над 15 пъти увеличени, а ефектът не е обозрим, хората са недоволни, болниците са недоволни, всичките са недоволни. Т. е. самият начин на разпределение на средствата е грешен.

В системата на здравеопазването бюджетът е 4 милиарда и половина. Себестойността на тази здравна услуга като махнем заплащането на специалистите, печалбата на лекарствата и разни други е някъде около един милиард и половина. Значи около 3 милиарда генерират икономически интереси в смисъл, че един лекар може да взима 100 лв, друг да взима 100 хиляди, т. е. всичкото това са печалби, доходи, преразпределение – затова там борбата е канска и жестока.

 Но това, нека да върнем малко топката, не е само в България. В света се смята, че фармацевтичната индустрия е генерираща заедно с военната най-високите норми на печалба. Така че какъвто е проблемът тук, такъв е проблемът по света. Между другото няма идеална здравна система, няма държава, която да е изградила идеален модел и да каже „е, това е моделът”. Всички са недоволни от техните системи. Но на Холандия, Финландия на тези държави здравните системи са много добри. И един прост принцип, който трябва да се спазва е, че  парите на всеки,  трябва да му се отделят  в отделна сметка и той да решава как да ги разходва. Сега всеки казва „Аз се осигурявам”, но той не знае, че с неговите 18 лв, между другото това е най-малката осигуровка на месец, това не може да му поеме никакво здравно осигуряване. А когато ти вземат повече пари ти може да си ги разходваш както искаш и тогава няма да има надписване на сметки, няма да има точене, в България има 1 милион неосигурени, защото е по-изгодно да си неосигурен.

За бюджетния излишък от 2,3 млрд лв – много или малко  е ? От много години бюджетът се прави подценен, в смисъл такъв, за да може да се преизпълнява. Целта е винаги да се преизпълнява бюджетът, защото бюджетът се гласува от Народното събрание, но преизпълнението се изразходва от съответните министерства и Министерския съвет ги разпределя т. е. ти имаш свободата да ги разпределяш тези пари и да ги наливаш там, където трябва, а това зависи от политическата сила. 

Както виждате, едни са в министерството на войната, те искат за самолети, пари за това и онова. Те надигат вой – здравето е важно, но ако ни окупира друга държава, или Турция ни погълне, както ни плашат и т. н., и т. н. или ако марсианците ни нападнат, ние с какво трябва да се защитим. Така че аргументи всеки може да изкара, въпросът е първостепенни и третостепенни кои са. Имам надеждата, че в системата на здравеопазването трябва да преобладават икономическите лостове, защото всеки проблем човешки, житейски, обществени и държавен се решава с икономически  лостове. Няма такъв проблем, който да не бъде решен с  пари или със средства. Така че сегашният министър,  който не е лекар, няма да изпада в зависимости, а напротив ще  реши правилно и точно разпределението на парите, а той е най-важното. Аз съ сигурен, че той знае как да се подобри системата. И второ, в България докато нещо не се развали тотално не се оправя. В България винаги закърпваме положението отчасти – тук по малко, там по малко. В България винаги закърпваме положението отчасти  и докато съвсем не опре ножът до кокала нищо не се оправя.

За  делото КТБ, което започна с фалстарт, Гледачев заяви, че то ще продължава да се точи, за да се прикрият следите. И прогнозира, че това ще продължи минимум  10 години. И ще "глътне" много повече от  над 4-те  милиарда от КТБ. 

В  България нали разбирате,  това не е първият случай в нашата нова история, в Третата българска държава има няколко грандиозни крадения на пари и винаги трябва да има медиен скандал, за да може да си прикрият следите. В момента всички се вторачваме. Аз още от първия ден, още от 2014 г. казах, че минимум `10 г. ще се точи този мазол, този наболял проблем КТБ. И виждате, вече минаха 4 години,  влизаме в петата, а това дело ще се точи поне  3 – 4 години.- тоталните загуби ще са над 10 милиарда, но не само първите, пряко ограбени от банката, но и косвените – спирането на работата на фирмите, изобщо много са косвените загуби и т. н. всеки гледа като лешояд да вземе парче от баницата, наречено КНТБ. Още дълго време ще си говорим и това е един прах в очите – всички знаем истината, а тя няма да бъде установена. 

 Като следваща корупционна схема, финансовият анализатор прогнозира предстоящото поскъпване на водата.И може би това ще бъде най-голямата корупционна сделка, защото ще е най-голяма и най-масова. Могат да решат проблема, но не искат. Защото много по-лесно е да наливаш пари в една нереформирана система- същата, каквато е в здравеопазването. 


Цялото интервю със Светозар Гледачев е в звуковия файл. 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12