Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра реакция на Москва и Пекин на стратегията за сигурност на САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

В първата си стратегия за национална сигурност американският президент Доналд Тръмп определи Русия и Китай като най-сериозната заплаха за Съединените щати. Кремъл се противопостави на това твърдение, а Пекин реагира с остра критика.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков американският президент демонстрира империалистическо поведение. А говорител на китайското външно министерство определи духа на стратегията за национална сигурност като връщане към годините на Студената война.

Тръмп предизвика гнева на Русия и Китай с определението си, че двете световни сили са ревизионистки настроени и подкопават влиянието и благоденствието на Съединените щати. Въпреки това обаче американският президент изрази готовност да си сътрудничи с Москва и Пекин.

Китайското външно министерство настоя, Тръмп да престане умишлено да представя страната в грешна светлина. А говорителят на Кремъл отрече, Русия да е заплаха за Съединените щати, като допълни, че новата стратегия за национална сигурност на Тръмп подлежи на внимателно проучване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!