Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезпокоен съм от това, което се случва с армията ни

| обновено на 20.12.17 в 16:17

Днес стана ясно, че фирмата, която трябваше да построи два кораба за военноморските ни сили, се отказва от поръчката. Временно спира и ремонтът на изтребителите МИГ-29. 

Според бившият военен министър Николай Ненчев, който коментира тези новини за Радио Пловдив, е грешка, че сме се насочили отново към РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители. 

Той добави, че още по негово експертите са били категорични, че руската компания е некоректен партньор – забавя извършването на поръчките и извършва некачествен ремонт. Освен това не виждам как подобен ремонт въобще може да се случи при положение, че американският конгрес наложи нови санкиции на Русия и на руски фирми в това число и на РСК МиГ, добави Ненчев.

Той припомни, че докато е бил министър е имало идентичен казус с ремонта на самолетни двигатели, който е можело да не си получим обратно от РСК МиГ и именно затова е избрал този ремонт да се извърши в Полша.

Сега се случва най-лошото. Нямаме договор за покупка на нови изтребители, разполагаме с 8 МиГ-а с малък ресурс, като скоро те ще останат дори 7, и националната ни сигурност е пряко застрашена, предупреди Николай Ненчев.

Той каза още, че Украйна не ни саботира със жалбата на „Украйнмаш“ за ремонта на МиГ-овете, защото законът за обществените поръчки позволява подобна процедура.

Ние вървим в погрешна посока и вероятно ще получим сериозни забележки от НАТО, защото там отдавна се говори за ограничаване на всяка зависимост от Русия. А ние се опитваме да направим точно обратното, коментира Ненчев.

Той добави, че в НАТО отдавна се говори за консуматори на сигурност и България се превръща именно в такъв. Да припомня, че Гърция разполага със 150 изтребителя, Турция с 250 и когато говорим за сигурност не трябва да подценяваме този факт.  Ние сме горд народ и трудно можем да приемем факта, че имаме едва осем изтребителя и скоро ще останем с още по- малко.

Аз съм подсъдим сега, но ще кажа, че Полша изпълни коректно задълженията си, после договорът беше изпълняван в срок и защо беше необходимо това да се променя. Николай Ненчев изтъкна фактът, че страната ни не може да изпълнява съвместни мисии с партньорите си от НАТО, защото авиониката на самолетите ни е  различна. Тя може да бъде променена единство в Полша, а не в Русия. А сега на учения нашите самолети не биват разпознавани като съюзнически. Защо се стигна до това, риторично попита бившият военен министър.

Ненчев припомни, че по негово време идеята е била да се ремонтират 10 двигателя за 5 самолета, докато страната ни придобие нови машини. Ако договорът по онова време беше сключен нямаше да се стигне дотук. Затова ако имаме прокуратура и главен прокурор то той трябва да отиде и арестува служебния министър Стефан Янев заради провалената процедура. Да не говорим за провалената сделка за новите изтребители.

Николай Ненчев изтъкна, че е осигурил, и то трудно,  2 милиарда и 200  милиона лева за модернизация на българската армия, както за нови изтребители, така и за два патрулни кораба. Нито едно от тези неща не се е случило. Затова е нормално да съм обезпокоен от влошената среда на сигурност, каза в заключение ексвоенният министър.

Цялото интервю с Николай Ненчев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31