Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият свят на Пловдив разказва и предупреждава

Книгата „Зеленият свят на Пловдив“ е провокирана от промените в зеленото строителство на града през последните двадесетина години, които доведоха до създаването на много нови квартални и междублокови  градинки, както и на промените в структурата и състава на съществуващите градски паркове и градини и въвеждането в култура на нови декоративни дървесни и храстови видове. Неин обект е още и увеличеният брой на находищата в града на известните преди време като редки екзотични представители в зеления свят на Пловдив.  

Това обяснява в книгата си биологът проф. д-р Стефан Станев, като насочва вниманието на читателите и към историята на флората и растителността на „Царския остров“, парковете „Лаута“ и „Кричим“, близките родопски ботанически резервати и включените  като защитени в Червената книга растения.

Авторът разказва и за първите стъпки в озеленяването на Пловдив, за заслужилите признанието ни естественици и озеленители, между които Министърът на цветята – Люсиен Шевалас, учителя, археолога и изследователя на българската природа -  Херменгилд Шкорпил, Вацлав Стрибърни – един от пионерите в областта на земеделското образование у нас, музиканта по призвание и естественик по професия – Брат Борис Таверние и редица родни естественици и учени.

Проф. д-р Стефан Станев  е автор на 22 книги и над 150 статии по ботаника и на няколко десетки статии и 12 книги, посветени на художници и други бележити пловдивски дейци на културата.

Книгата „Зеленият свят на Пловдив“ е финансирана от Община Пловдив и излиза с логото на ЕСК  „Пловдив заедно“ 2019 „Книги на пловдивски автори и важни за града издания“.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18